Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Χριστούγεννα στο Μουσείο της Ακρόπολης

12 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στο Μουσείο της Ακρόπολης

main_new_acropolis_museum_at_nightΜε εργαστήρια, δράσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους καλωσορίζει τις γιορτές στην πόλη.

Με μία σειρά δράσεων βάσει των έργων στις μόνιμες συλλογές του, το Μουσείο της Ακρόπολης μάς καλεί να δούμε τα Χριστούγεννα και τις γιορτές μέσα από τα μάτια και τις συνήθειες των αρχαίων ελλήνων. Ειδικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και άλλα σε ενήλικες, αποκαλύπτουν τρόπους και αντικείμενα με τα οποία συνήθιζαν να γιορτάζουν οι αρχαίοι τις δικές τους γιορτές.
* Έτσι, στο παιδικό εργαστήρι «Δώρα για θεούς και ανθρώπους», οι μικροί φίλοι μαζί με τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου, ανακαλύπτουν τα δώρα που κατασκεύαζαν οι αρχαίοι άνθρωποι για τους θεούς από διαχρονικά υλικά, ενώ σε ένα κινητό εργαστήρι δημιουργούν σύγχρονα δώρα, εμπνευσμένα από τα αρχαία.
* Άλλη δράση, αποτελεί ο στολισμός της Ειρεσιώνης, ένα κλαδί ελιάς, όπως συνήθιζαν να κάνουν στην αρχαία Αθήνα, και τα παιδιά του εργαστηρίου καλούνται να φτιάξουν τα δικά τους στολίδια εμπνευσμένα από αντικείμενα του μουσείου.
* Έπειτα, στο εργαστήρι «Φτιάχνουμε αρχαία γλυκίσματα στο Μουσείο», την τιμητική της έχει η γεύση, μέσα από τις προσφορές εδεσμάτων που συνήθιζαν να κάνουν στην αρχαιότητα όπως επίσης και τη σχέση της διατροφής με τη γιορτή και την καθημερινότητα. Μετά το εργαστήρι μάλιστα στον χώρο του εστιατορίου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν τα δικά τους γλυκά με υλικά που χρησιμοποιούσαν και στην αρχαιότητα, ενώ θα μπορούν να γευτούν και σύγχρονα εδέσματα φτιαγμένα από αρχαία υλικά.
* Επιπλέον, μία παρουσίαση για ενήλικες, εμπνευσμένη από τις μικρές και μεγάλες γιορτές των αρχαίων Αθηναίων που συνήθιζαν να πραγματοποιούνται καθημερινά ανάλογα με την εποχή, την περίσταση και την ιδιαίτερη ταυτότητα της κάθε περιοχής έχει τον τίτλο «Γιορτές της αρχαίας Αττικής». Η παρουσίαση αυτή διεισδύει στις γιορτές αυτές που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων, όπως σε προσευχές, πομπές, προσφορές, χορούς, διαγωνισμούς και φαγοπότια.
* Τέλος, στο μουσείο θα υπάρχουν δωρεάν δανειστικά σακίδια με τα οποία η κάθε οικογένεια ανεξάρτητα θα μπορεί να γνωρίσει τις συλλογές του μουσείου μέσα από θεματικά αρχαιολογικά παιχνίδια, αλλά και να ακούσει γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από διάφορες χορωδίες (Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, το Μουσικό Σχολείου Ιλίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, Στρατιωτική Μουσική Αθηνών).

Αναλυτικά οι ημερομηνίες των δράσεων:

«Δώρα για θεούς και ανθρώπους»
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου & Σάββατο 28 Δεκεμβρίου: 11 π.μ. & 5 μ.μ.
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου: 5 μ.μ. & 6 μ.μ.

«Η Ειρεσιώνη»
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ., 12 μ.μ., 1:30 μ.μ., 2:30 μ.μ.

«Φτιάχνουμε αρχαία γλυκίσματα στο Μουσείο»
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. & 1 μ.μ.

«Γιορτές της αρχαίας Αττικής»
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου & Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 12:30 μ.μ. & 6:00 μ.μ.

Λενιώ Αλεξίου

Πηγή: tospirto.net