Γενικά Θέματα

Ιρόκο: Το τροπικό δέντρο που πολεμάει την κλιματική αλλαγή

16 Δεκεμβρίου 2013

Ιρόκο: Το τροπικό δέντρο που πολεμάει την κλιματική αλλαγή

tree660 

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλει και η ίδια η φύση, χρησιμοποιώντας τα δικά της όπλα, για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής. Το ισχυρότερο από αυτά είναι το τροπικό δέντρο Ιρόκο.

Αυτό το είδος δέντρου ενδημεί στις παραλιακές περιοχές της δυτικής Αφρικής και έχει πολύ σκληρό και ανθεκτικό ξύλο, αποτελώντας κύριο στόχο των λαθροϋλοτόμων.

Ωστόσο μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, επισημαίνει τη σημαντικότητα διατήρησης των τροπικών δασών με δέντρα Ιρόκο, αφού βοηθούν την ατμόσφαιρα να αναπνεύσει, φυλακίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα.

Οπως εξηγεί ο Ολιβερ ντε Σούτερ, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην Τροφή, τα δέντρα Ιρόκο μπορούν να εξελιχθούν σε δεξαμενές άνθρακα και να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις προσπάθειες ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, μπορούν να μετατρέψουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε εδαφοβελτιωτικό ασβεστόλιθο. Ετσι και το διοξείδιο του άνθρακα αποσπάται από την ατμόσφαιρα και το άνυδρο, όξινο χώμα γίνεται γόνιμο.

Οταν το ιρόκο της Δυτικής Αφρικής μεγαλώνει σε ξηρό, όξινο έδαφος και τίθεται σε επεξεργασία με μικρόβια, παράγει ορυκτό ασβεστόλιθο με φυσικό τρόπο, ο οποίος αποθηκεύεται στο έδαφος γύρω από τις ρίζες του.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το Ιρόκο και οι ιδιότητες του καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για διατήρηση και προστασία των τροπικών δασών, λόγω του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή:iefimerida.gr