Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα κατοικίδια προστατεύουν από τις αλλεργίες

29 Δεκεμβρίου 2013

Τα κατοικίδια προστατεύουν από τις αλλεργίες

MediaAssets (3)Οι επιστήμονες ανέκαθεν γνώριζαν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα σκύλο ή μια γάτα στο σπίτι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα ή αλλεργίες.

Αυτό που δε γνώριζαν είναι τι ακριβώς προστατεύει τα παιδιά. Το πιθανότερο σενάριο αφορά στην υπερβολική υγιεινή, καθώς το ανοσοποιητικό δεν εκτίθεται σε αρκετά βακτήρια, σε ιούς και παράσιτα ώστε να γίνει δυνατότερο.

Τώρα, οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στις απαντήσεις.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι η σκόνη που δημιουργούν τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι προκαλεί λιγότερες φλεγμονές στους αεραγωγούς σε σύγκριση με άλλους τύπους σκόνης.

Δεν ήταν όμως η σκόνη που φάνηκε να προστατεύει τον οργανισμό, αλλά τα μικρόβια που βρίσκονται σε αυτή. Τα μικρόβια είχαν ισχυρή επίδραση στην αναδιοργάνωση των μικροοργανισμών που ζουν στο γαστρεντερικό και αυτές οι μεταβολές ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθούν στην καταπολέμηση των αλλεργιογόνων.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών Proceedings of the National Academy of Sciences και υποδεικνύουν ότι η έκθεση και η επαφή των παιδιών με τα κατοικίδια δε δίνει μόνο χαρά αλλά παράλληλα προστατεύει από επικίνδυνες αλλεργίες.

 Πηγή:onmed.gr