Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Το Άγιο όρος εορτάζει την γέννηση του Θεανθρώπου (βίντεο)

7 Ιανουαρίου 2014

Το Άγιο όρος εορτάζει την γέννηση του Θεανθρώπου (βίντεο)

article_16542Με μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη εορτάζονται τα Χριστούεγεννα στην Αθωνική πολιτεία.

Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα τα Χριστούγεννα προσλαμβάνουν ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα αφού το Καθολικό της Μονής τιμάται στην Γέννηση του Σωτήρος.

Επίσης, πανηγυρίζουν και πολλά κελιά.

Μεταξύ των οποίων και το κελί της γεννήσεως του Χριστού (Κλημαίων) στα ξακουστά Κατουνάκια.

Ολονύχτια αγρυπνία σε όλες τις Μονές και κελιά στο Αγιο Όρος τελέστηκε χθες το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Προηγήθηκαν , το Αγιον Ευχέλαιο, ο Μέγας Εσπερινός και η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στη συνέχεια εψάλλει πανυγηρική θεία λειτουργία παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών που κατέφθασαν στο Αγιώνυμο Ορος για να συνεορτάσουν με τους Αγιορείτες πατέρες την γέννηση του Θεανθρώπου.

Δείτε το βίντεο που έκανε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ”Αγιορείτικου Βήματος” , κ.Γιώργος Θεοχάρης, μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA:

 

Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)

article_16542_51590

Σε κλίμα έντονης θρησκευτικής κατάνυξης, με φόντο την υποβλητική σε ομορφιά και ποικιλία χειμερινών φυσικών εικόνων, χερσόνησο του Άθωνα, στην βαθύτατη πνευματική της γαλήνη, η μοναστική Αθωνική Πολιτεία εορτάζει τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Οι ολονύκτιες θεοτερπείς ψαλμωδίες των Μοναχών αντηχούν στον Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, στις 20 ιερές μονές – φάρους του ορθόδοξου μοναστισμού, τις σκήτες, τα κελιά και τα καθίσματα.

Με δεσπόζοντα τον λαμπρό αστέρα, οι ύμνοι ζωντανεύουν την Γέννηση του Θεού Λόγου στο αιδέσιμο Σπήλαιο και μεταφέρουν τους Μοναχούς και τους πιστούς στην αγία εκείνη νύχτα, που άγγελος Κυρίου ανήγγειλε στους απλοϊκούς « αγραυλούντες» ποιμένες: « ιδού γαρ ευαγγελίζομαι ημίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ. Ότι ετέχθη ημίν σήμερον σωτήρ, ός εστί Χρηστός Κύριος, εν πόλει Δαβίδ».article_16542_51591

Κατά την ημέρα των Χριστουγέννων οι μονάζοντες και τα πλήθη των ευσεβών προσκυνητών που κατακλύζουν παραδοσιακά το Άγιο Όρος με ψυχική μέθεξη ψάλλουν ενθέως τη δόξα του εν υψίστοις Θεού, ορώντες « θεωρητικώς» ή εκστατικά το « μυστήριον ξένον και παράδοξον» και , συνεπαρμένοι από την μυστική θέα των αθεάτων και νοητών κόσμων, να βλέπουν νοητά και εν πίστει ωσάν « θρόνον χερουβικόν την Παρθένον» και την Φάτνην « ως χωρίον ενώ εκλήθη ο αχώρητος, Χριστός ο Θεός …».

article_16542_51592

article_16542_51593

Πηγές: agioritikovima.gr – amen.gr