Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

π. Σεραφείμ Ρόουζ, για την αληθινή Ορθοδοξία

9 Ιανουαρίου 2014

π. Σεραφείμ Ρόουζ, για την αληθινή Ορθοδοξία

p. Seraphim Rose

Ένας μεγάλος κίνδυνος της εποχής μας και η κίνηση αυτών που έρχονται στην Ορθοδοξία είναι αυτό που κάποιος μπορεί να αποκαλέσει, σε πολύ απλή γλώσσα, φαινόμενο <<πνευματικών μπαμπουΐνων>>, δηλ., ανθρώπων που είναι φαινομενικά Ορθόδοξοι και υπερηφανεύονται ακόμη ότι είναι πολύ σωστοί στην Ορθοδοξία τους, αλλά βαθιά μέσα τους δεν έχουν αλάξει πραγματικά, δεν καλλιεργούνται στην Ορθοδοξία και παραμένουν κομμάτι του σύγχρονου κόσμου, το οποίο έχει βάλει ρίζες στον αντί-χριστιανισμό.

Επειδή δεν καλλιεργούνται, δεν βλέπουν τη σύγκρουση μεταξύ της αληθινής Ορθοδοξίας και του κόσμου που δεν έχουν αφήσει πίσω τους. Σε αντιδιαστολή με αυτό, μια μεταστροφή στην αληθινή Ορθοδοξία πρέπει να είναι ολοκληρωτική, πρέπει να έχει επιπτώσεις σε όλα: στον τρόπο που κάποιος κοιτάζει τα πράγματα και που αξιολογεί καθετί στην ζωή του. Αλλιώς, η Ορθοδοξία γίνεται άλλη μία αίρεση, η οποία διαφοροποιείται μόνον εξωτερικά από άλλες αιρέσεις όπως ο Μορμονισμός.

Εάν κάποιος κοιτάξει σε όλες τις αιρέσεις, είναι όλες στο ίδιο επίπεδο, είναι όλες σαν μία μόνο διάσταση, που δεν έχουν τίποτα πιο βαθύ και διαφέρουν μόνο κατά το δόγμα. Εάν η Ορθοδοξία είναι μία από αυτές, τότε δεν είναι η αλήθεια, αλλά απλώς μία αίρεση μέσα στις πολλές.

Αλλά η Ορθοδοξία είναι κυρίως η Αλήθεια, η οποία θα έπρεπε να αλλάξει ολοσχερώς τη ζωή κάποιου.

Γι’ αυτό, προκειμένου να έχουμε αυτή την ολική Ορθόδοξη άποψη για τον κόσμο, πρέπει συνεχώς να μορφωνόμαστε, να πηγαίνουμε βαθύτερα και ευρύτερα…

π. Σεραφείμ Ρόουζ
“Η ζωή και τα έργα του” τόμος Β’
Μας το έστειλε ο κος Απόστολος Ζ