Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΠολυμέσα - Multimedia

Γιατί τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό βέλους;

19 Ιανουαρίου 2014

poulia.petagma

Οι επιστήμονες κατάφεραν τελικά να σιγουρέψουν τον λόγο για τον οποίο τα σμήνη των πουλιών πετούν σε σχηματισμό βέλους. Βοήθησαν φυσικά σε αυτό οι μικροσκοπικές συσκευές GPS, που έβαλαν στις πτέρυγές τους για να τα παροκολουθούν.

Λόγοι αεροδυναμικής λοιπόν κάνουν τα πουλιά να σχηματίζουν το γράμμα «V», καθώς πετούν όλα μαζί. Σύμφωνα με ερευνητές από το London’s Royal Veterinary College, τα πουλιά χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να εξοικονομήσουν ενέργεια, όταν χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Παίρνουν ακριβείς θέσεις εν ώρα πτήσης, ώστε να εκμεταλλεύονται το ανοδικό ρεύμα που δημιουργεί… ο συνοδοιπόρος που πετάει μπροστά τους και λίγο δεξιότερα ή αριστερότερα. Έτσι κερδίζουν μια επιπλέον ώθηση, άρα χτυπούν σε πιο αργούς ρυθμούς τα φτερά τους, με αποτέλεσμα να κουράζονται λιγότερο.

Αυτό θα πει αλληλεγγύη!

Καλή τεχνική, θα σκεφτεί κάποιος, όμως πού είναι η δικαιοσύνη για το δύστυχο πουλί που προπορεύεται και τρώει όλο τον αέρα στο ράμφος, ενώ είναι αναγκασμένο να φτερουγίζει περισσότερο; Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου της Αριζόνα, τα πουλιά εναλλάσσουν τις θέσεις τους, όταν κουράζονται, ώστε να περνούν όλα εναλλάξ από την κοπιαστική θέση του αρχηγού του σμήνους. Αυτό θα πει αλληλεγγύη.

 

Πηγή: goldenmag.gr