Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εμφύτευμα θα ανακουφίζει από την υπνική άπνοια

24 Ιανουαρίου 2014

Εμφύτευμα θα ανακουφίζει από την υπνική άπνοια

Untitled-70646

Έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ένα εμφύτευμα που τοποθετείται κάτω από το στήθος και ενεργοποιεί ένα νεύρο που βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα.

Το εμφύτευμα δημιούργησαν επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου Wayne στο Ντιτρόιτ, εισάγεται στον οργανισμό χειρουργικά και όταν ενεργοποιεί το νεύρο παράλληλα ανοίγει τον ανώτερο αεραγωγό για να διευκολύνεται η αναπνοή.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν το εμφύτευμα σε 126 εθελοντές που έπασχαν από μέτρια ή έντονη αποφρακτική υπνική άπνοια και η συνήθης θεραπεία δεν τους είχε βοηθήσει καθόλου. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την πορεία τους για έναν χρόνο και διαπίστωσαν ότι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, αφού τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας μειώθηκαν περίπου κατά 70%.

Συγκεκριμένα, η διακοπή της αναπνοής γινόταν εννέα φορές την ώρα, αριθμός σαφώς μικρότερος σε σχέση με τις 23,9 διακοπές την ώρα που συνέβαιναν πριν τη θεραπεία.

Επίσης, οι παρενέργειες που προκλήθηκαν λόγω του εμφυτεύματος ήταν ελάχιστες, ωστόσο οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι το εμφύτευμα δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς, αλλά μόνο για εκείνους που δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τη συνήθη θεραπεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, δρ M. Safwan Badr, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, το εμφύτευμα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό στα πολύ παχύσαρκα άτομα και σε εκείνα με συγκεκριμένης μορφής μαλακή υπερώα και συγκεκριμένους τύπους απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine.

 

 

Πηγή: ikypros.com