Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Κριμαία δίνει νέα διαπραγματευτικά «όπλα» στον Πούτιν

7 Μαρτίου 2014

Η Κριμαία δίνει νέα διαπραγματευτικά «όπλα» στον Πούτιν

Russia's President Putin, accompanied by Russian Defence Minister Shoigu, walks to watch military exercises upon his arrival at Kirillovsky firing ground in Leningrad regionΑίσθηση προκαλεί η είδηση που μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, σύμφωνα με την οποία, το Κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε να ζητήσει την ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως ομόσπονδο συστατικό της μέρος.

Το δημοψήφισμα για την επικύρωση της απόφασης αυτής εξακολουθεί να ισχύει, αν και όπως όλοι γνωρίζουν, αυτό αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Την ίδια στιγμή, βουλευτής του ρωσικού Κοινοβουλίου προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την ενσωμάτωση κάποιας περιοχής στην Ομοσπονδία, λέγοντας ευθέως, ότι η πρωτοβουλία του έγινε «για χάρη της Κριμαίας».

Η εξέλιξη αυτή, θεωρητικά, κλιμακώνει περεταίρω την κατάσταση στην Ουκρανία, επί της ουσίας όμως ενισχύει διαπραγματευτικά τη ρωσική θέση. Όπως μάλιστα φρόντισε το Κρεμλίνο να κάνει γνωστό δια του εκπροσώπου του, ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη, χωρίς φυσικά να κάνει λόγο για την αντίδρασή του επ’ αυτής.

Υπενθυμίζεται, ότι περιοχές της Ουκρανίας έχουν διατυπώσει την επιθυμία να συνενωθούν σε ομοσπονδιακή μορφή… με την Κριμαία, ανακατεύοντας περισσότερο την τράπουλα. Το βέβαιο είναι ότι ο δυτικός παράγοντας θα προβληματιστεί πολύ, αφού εάν επικαλούνται τη λαϊκή βούληση που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς, δεν μπορούν παρά να επιδείξουν τον ίδιο… σεβασμό για τη λαϊκή βούληση σε μια επιμέρους περιοχή που οι εξελίξεις την έκαναν να αισθάνεται απειλούμενη

Πηγή:  defence-point.gr