Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Στον Ιανό κάνουν την ποίηση… εικόνα

9 Μαρτίου 2014

Στον Ιανό κάνουν την ποίηση… εικόνα

main_RmmV4EI_Vu_MVF_nQBFd3Y19uw6zla_cj_GgakFM0oQΗ έκθεση «Μυθολογία» παρουσιάζει εικαστικές προσεγγίσεις της ποίησης και των δημιουργών της.

Μπορεί να αναπαρασταθεί η ποίηση και ο κόσμος της μέσα από μια εικαστική εικόνα; Και πώς μπορούμε να διεισδύσουμε σε έναν ποιητή και την προσωπικότητά του μέσα από έναν πίνακα; Η έκθεση «Μυθολογία» ρίχνει φως σε μια εικαστική προσέγγιση της ποίησης, είτε μέσα από εκτελεσμένα έργα διάφορων εικαστικών είτε μέσα από συγκεκριμένες εκδόσεις ποιημάτων και την εικονογράφηση που τις συνοδεύουν. Στην έκθεση θα δούμε έργα εμπνευσμένα από τον κόσμο της ποίησης, αλλά και σπάνιες προμετωπίδες συλλογών από τις εκδόσεις Ίκαρος και Άγρα που ταυτίστηκαν με το έργο και την αισθητική της Γενιάς του ’30. Οι συλλογές αυτές είναι φιλοτεχνημένες από σημαντικούς νεοέλληνες ζωγράφους, όπως τους Σπύρο Βασιλείου, Αντώνη Κεπετζή, Γιάννη Μόραλη, Νίκο Νικολάου, Γιάννη Τσαρούχη, Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα κ.ά., οι οποίοι συνοδεύουν εικαστικά το έργο σημαντικών ελλήνων και ξένων ποιητών, όπως των Νίκου Εγγονόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Κ.Π. Καβάφη, Καββαδία, Μποντλαίρ, Ρεμπώ, Ιωάννα Τσάτσου, κ.ά. Η έκθεση είναι το ένα μέρος του αφιερώματος στον κόσμο της ποίησης, ενώ το άλλο αποτελεί μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με αντίστοιχες θεματικές, βραδιές ποίησης, διαλέξεις, συζητήσεις, θεατρικά αναλόγια κ.ά.
Στην έκθεση «Μυθολογία» συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ηώ Αγγελή, Χρήστος Αλαβέρας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κοντέλλης, Τάσος Μαντζαβίνος, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Στεφανία Χαρσούλα, Νικόλας Χριστοφοράκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει η Ίρις Κρητικού.

main_tgZDPrDNKisHCslb4DyY1BcIWZKPt0LDc-yxxi2C1EA

main_m_0PERKHuqUAHv6jW-jy3Qh8y4sd5qgIkT4FQpEqV1A

main_LvQAHBygIcecaal9_YZ2hS21Y7RyMmXENKEqhTUnnvY

main_jVZbuGofum1mgzrjLZLjE4ptDxL_9WnnGIZ19-tDZto

main_H87rRUYvjTqqf-ZN8WTEep5u8zjcc3ZTYnwaceCvacs

main_0jv4FHv0YWnKq0QpwtpAYtT5_KfvZzrN1qqNajX3yTQ_gfUtkgnsX1TIRQBOZWvGhtz7cwrcfX2Ww2FI_dyrSfA

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

04 Μαρτίου 2014
Έως 29 Μαρτίου 2014. «Μυθολογία». Ianos Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτ – Παρ: 9:00 – 21:00, Σαβ: 9:00-20:00.

Πηγή: tospirto.net