Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αεροπλανάκια που παρκάρουν στον αέρα θα φέρουν το Ίντερνετ στην Αφρική

11 Μαρτίου 2014

Αεροπλανάκια που παρκάρουν στον αέρα θα φέρουν το Ίντερνετ στην Αφρική

ιντερνετ αεροπλανακια αφρικηΣυμφωνία Facebook-Titan Aerospace;

Καλιφόρνια: Χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να… παρκάρουν στην ατμόσφαιρα επί πέντε χρόνια κουβαλώντας 100 κιλά εξοπλισμό με τροφοδοσία την ηλιακή ενέργεια, φέρεται να ενδιαφέρεται να αγοράσει η εταιρεία που διαχειρίζεται το Facebook, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ο συνδυασμός πολλών τέτοιων σκαφών θα μπορούσε να υποκαταστήσει την λειτουργία ενός δορυφόρου με ανάλογη κάλυψη δικτύου, λένε οι εκτιμήσεις κόστους. Σκοπός των drone που θα ίπτανται έως και τα 65.000 πόδια θα είναι να αποτελέσουν σταθμούς αναμετάδοσης του σήματος κινητής τηλεφωνίας ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ άνθρωποι σε απομονωμένες περιοχές της Αφρικής.

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν την Titan Aerospace ως πιθανό στόχο εξαγοράς από το Facebook.

Τον Αύγουστο του 2013, ιδρύθηκε το Internet.org με σκοπό να κάνει εφικτή την πρόσβαση στο Ίντερνετ στα υπολειπόμενα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης. Πρόκειται για έναν διεθνή συνασπισμό δυνάμεων μετά από πρωτοβουλία του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Ιδρυτικά μέλη του Internet.org είναι το Facebook, η Ericsson, η MediaTek, η Nokia, η Opera, η Qualcomm και η Samsung. Τα εργαλεία με τα οποία 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπουν στο Ίντερνετ περιλαμβάνουν την κατασκευή φθηνότερων smartphone, την ελαχιστοποίηση των δεδομένων που διακινούνται από κάθε app, αλλά και την βελτιστοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτά τα εργαλεία, πρόκειται να ενταχθούν και τα προαναφερόμενα drone. Τέλος, πρόσφατα το Facebook εξαγόρασε την ισραηλινή Onavo, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία με την οποία αυξάνεται έως και 80% η κίνηση δεδομένων του χρήστη μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας χωρίς να συμπαρασύρει το κόστος του mobile Internet.

Ένα ομολογουμένως τρελό σχέδιο έχουν από καιρό θέσει σε εφαρμογή και μηχανικοί της Google. Το Project… Loon (από την λέξη loony, lunatic, ανισόρροπος) θα σηκώσει στα 20 χιλιόμετρα πάνω από την Γη μπαλόνια με διάμετρο 15μ και ύψος 20μ, με σκοπό να παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ με ταχύτητες δικτύου 3G σε μια έκταση 40 χιλιομέτρων για κάθε μπαλόνι στην Γη από κάτω του.

Το πείραμα των τρελών επιστημόνων έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και 30 μπαλόνια πετάνε πάνω από την Νέα Ζηλανδία για να δώσουν πρόσβαση σε 50 πρόθυμους εθελοντές στην περιοχή Canterbury.

Πηγές: news.in.gr-philenews.com