Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αν θέλετε να κερδίσετε ένα βραβείο Νόμπελ καταναλώστε σοκολάτα -Πώς ο γλυκός πειρασμός συνδέεται με την ευφυΐα

13 Μαρτίου 2014

Αν θέλετε να κερδίσετε ένα βραβείο Νόμπελ καταναλώστε σοκολάτα -Πώς ο γλυκός πειρασμός συνδέεται με την ευφυΐα

chocolate-660

Για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στον ανθρώπινο οργανισμό έχουμε ακούσει όλοι κατά καιρούς. Αυτό ίσως που δεν ξέραμε όλοι μέχρι χθες ήταν πως ο γλυκός πειρασμός συνδέεται με τα βραβεία Νόμπελ. Και πως γίνεται αυτό; Την απάντηση την έχει ο επιστήμονας Φραντς Μεσερλί, μετά από μελέτη για τα οφέλη της σοκολάτας, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

O Μεσερλί υποστηρίζει πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ποσότητα κατανάλωσης σοκολάτας κατά κεφαλή με τον αριθμό κατόχων του βραβείου Νόμπελ ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους. Στο πείραμά του περιέλαβε 23 χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελβετία και τη Σουηδία. Στην Ελβετία, τη χώρα που «γέννησε» τη σοκολάτα, κάθε άνθρωπος καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 12 κιλά σοκολάτα. Σε αυτή τη χώρα 36 άτομα έχουν αποκτήσει το βραβείο Νόμπελ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που προέκυψαν για τη Σουηδία, τη χώρα από όπου «γεννήθηκαν» τα βραβεία Νόμπελ. Οι κάτοικοι, λοιπόν, της Σουηδίας καταναλώνουν ετησίως 6,5 κιλά σοκολάτας και επαίρονται για του 32 κατόχους Νόμπελ, οι οποίοι είναι όμως πολλοί, αφού, σύμφωνα με τή στατιστική λογική του ερευνητή, θα έπρεπε να περιορίζονται σε 14.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο αμερικανός επιστήμονας οι Σουηδοί αντιδρούν πολύ ευαίσθητα στην ιδιότητα της σοκολάτας, ενισχύοντας πολύ πιο εύκολα την πνευματική απόδοση, γι αυτό και δεν χρειάζεται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες για να φτάνουν στο βραβείο Νόμπελ.

Η συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο, φαίνεται πως αμφισβητείται από ειδικούς, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μία προσέγγιση με χιούμορ και όχι επιστημονικά στοιχεία.
Πηγή: iefimerida.gr