Ενα Cefaly που νικά τον πονοκέφαλο

Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι το Cefaly θα δώσει λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους

Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι το Cefaly θα δώσει λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους

Μια πρωτοποριακή συσκευή υπόσχεται λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Νέα Υόρκη

«Γροθιά» στην ημικρανία επιχειρεί να δώσει η πρώτη συσκευή που πήρε χθες έγκριση για κυκλοφορία στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται σύντομα να πωλείται και στην Ευρώπη. Η συσκευή ονομάζεται Κεφάλι (Cefaly) και μοιάζει με στέκα για τα μαλλιά. Οι ασθενείς την τοποθετούν γύρω από το μέτωπό τους, σαν στεφάνι.

Εγκρίθηκε
Η συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία, εκπέμπει ρεύμα χαμηλής τάσης. Το ρεύμα διεγείρει κλάδους του τριδύμου νεύρου του προσώπου, το οποίο σχετίζεται με τις ημικρανίες.  Η αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη συσκευή για όσους δεν τους «πιάνουν» τα φάρμακα, τα οποία, σημειωτέον, δεν έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η συσκευή κατασκευάζεται από τη βελγική εταιρεία Cefaly Τechnology και εγκρίθηκε για να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή σε ενήλικους πάσχοντες από ημικρανία, οι οποίοι πρέπει να τη χρησιμοποιούν μέχρι 20 λεπτά την ημέρα. Το κόστος της στις ΗΠΑ δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε περίπου 200 ευρώ.
Ο FDA επισημαίνει ακόμη ότι μερικοί από τους εθελοντές που συμμετείχαν στις μελέτες δήλωσαν πως δεν τους αρέσει η αίσθηση του μουδιάσματος που έχουν όταν χρησιμοποιούν τη συσκευή ενώ άλλοι παραπονέθηκαν για αϋπνία όσο καιρό την χρησιμοποιούσαν και για πονοκέφαλο στη συνέχεια.
Πηγή: tovima.gr