Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σοφία Βέμπο: Τραγούδαγε την Ελλάδα και όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της

31 Μαρτίου 2014

Σοφία Βέμπο: Τραγούδαγε την Ελλάδα και όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της

dvd_large_sofia-vempoΗ Κατερίνα Πετρίδου, προσωπική φίλη της Βέμπο για περισσότερα από 25 χρόνια, υπογράφει ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε.

Εκείνοι που είχαν την ατυχία να διανύσουν ένα μέρος της παιδικής τους ζωής στη διάρκεια της χούντας είναι προφανές ότι ανέπτυξαν αντισώματα στη φωνή της Βέμπο. Ήταν βλέπετε τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός των εκφωνητών του ραδιοφώνου που παιάνιζε τα τραγούδια της με κάθε ευκαιρία, ώστε προκαλούσε νευρικό γέλιο –το αντίθετο της συγκίνησης.
Ευτυχώς, η μεταπολίτευση έδωσε απάντηση στο ερώτημα «Βέμπο ή Rolling Stones;» -το μοναδικό ίσως ερώτημα που έλαβε άξια απάντηση- και έτσι είμαστε πλέον σε θέση να αξιολογήσουμε ψύχραιμα την προσφορά της πρώτης Ελληνίδας σταρ στον νεοελληνικό αστικό πολιτισμό. Και με την απαραίτητη, φυσικά, νοσταλγική διάθεση. Η οποία ενισχύεται από τις νέο-πατριωτικές κορώνες.
Το βιβλίο της Κατερίνας Πετρίδου που μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο University Studio Press με προλογικά σημειώματα από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, δεν επιχειρεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο Βέμπο. Πρόκειται περισσότερο για συγκέντρωση και αρχειοθέτηση υλικού που προϋπήρχε σκόρπιο δεξιά και αριστερά. Περιλαμβάνει την αυτοβιογραφία της τραγουδίστριας όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ», φωτογραφίες, στίχους, παρτιτούρες, μαρτυρίες για τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την οικονομική και ηθική συνεισφορά της τα χρόνια του πολέμου, καθώς και τις προσωπικές αναμνήσεις της συγγραφέως –στενής φίλης της Βέμπο. Την έκδοση συμπληρώνει ένα CD με 24 δυσεύρετα τραγούδια από δίσκους γραμμοφώνου 78 στροφών.

Αυθεντικός Τίτλος Σοφία Βέμπο-Τραγούδαγε την Ελλάδα και όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της

Συγγραφέας Κατερίνα Πετρίδου

Εκδότης University Studio Press

Λήδα Πιμπλή

 

Πηγή:  tospirto.net