Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα δέκα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο

6 Απριλίου 2014

Τα δέκα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο

El Péndulo, Πόλη του Μεξικό

El Péndulo, Πόλη του Μεξικό

Σε πρώην εκκλησίες, θέατρα και πάρκινγκ αυτοκινήτων η ανάγνωση αποκτά άλλη διάσταση μυσταγωγίας.

Όταν τα κτίριά τους ξεπερνάνε τη χρηστική τους διάσταση και «παντρεύονται» μεταξύ άλλων με πρώην εκκλησίες, θέατρα και πάρκινγκ αυτοκινήτων, τότε η εμπειρία της ανάγνωσης στα βιβλιοπωλεία του κόσμου αποκτά μια άλλη διάσταση μυσταγωγίας. Ιδού τα δέκα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε πρόσφατα το BBC.

1. Polare, Μάαστριχτ

 Polare, Μάαστριχτ

Polare, Μάαστριχτ


Ο «ναός» του βιβλίου, όπως θα μπορούσε κάλλιστα επίσης να ονομάζεται, το βιβλιοπωλείο Polare έχει δημιουργηθεί μέσα στο κτίριο μίας δομινικανής εκκλησίας του 13ου αιώνα, την οποία ανακαίνισαν το 2006 οι αρχιτέκτονες Merkx + Girod μετατρέποντας τη σε έναν θαυμάσιο χώρο ανάγνωσης.

2. El Ateneo, Μπουένος Άιρες

 El Ateneo, Μπουένος Άιρες

El Ateneo, Μπουένος Άιρες


Το κτίριό του αρχικά χτίστηκε ως θέατρο και στη συνέχεια ως κινηματογράφος, από όπου κράτησε και το όνομά του, El Ateneo. Με νωπογραφίες στην οροφή του, περίτεχνα γλυπτά στον χώρο του και κόκκινες βελούδινες κουρτίνες θεατρικής σκηνής, το βιβλιοπωλείο αυτό έχει διατηρήσει όλη τη δραματική μεγαλοπρέπεια και την πληθωρικότητα της «καταγωγής» του: οι πελάτες του μάλιστα μπορούν να καθίσουν στα θεωρεία για να περιηγηθούν στον κόσμο των βιβλίων με την άνεσή τους.

3. Libreria Acqua Alta, Βενετία

Libreria Acqua Alta, Βενετία

Libreria Acqua Alta, Βενετία


Αυτό το βιβλιοπωλείο «υψηλής περιεκτικότητας νερού», όπως μεταφράζεται το όνομά του, μπορεί να «επιπλέει» σε κάθε πλημμύρα των καναλιών της Βενετίας αφού ο ιδιοκτήτης του -που παρεμπιπτόντως δεν ξεχνάει ποτέ να φοράει τις αδιάβροχες μπότες του από καουτσούκ- έχει προνοήσει να μετακινεί τα βιβλία του σε μπανιέρες και υψηλότερα ράφια προκειμένου να σωθούν στη διάρκεια της τακτικής πλημμύρας που χτυπάει την πόλη.

4. Librairie Avant-Garde, Ναντζίνγκ

Librairie Avant-Garde, Ναντζίνγκ

Librairie Avant-Garde, Ναντζίνγκ


Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο της Κίνας. Έχει χτιστεί μέσα σε ένα πρώην χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που ανήκε στην κυβέρνηση, το οποίο παράλληλα λειτουργούσε και ως πυρηνικό καταφύγιο. Για να βρουν το δρόμο τους εκεί και να περιπλανηθούν μέσα στα υπόγεια 4.000τμ, οι επισκέπτες του θα πρέπει να ακολουθήσουν τις κίτρινες ρίγες που θα τους οδηγήσουν στους χώρους του κάτω από το Στάδιο Wutishan.

5. El Péndulo, Πόλη του Μεξικό

El Péndulo, Πόλη του Μεξικό

El Péndulo, Πόλη του Μεξικό


Θεωρείται ένα από τα πιο ωραία κτίρια της πόλης όπου ο επισκέπτης αποφεύγει μάλιστα τη ζέστη του Μεξικού. Εκεί μπορεί να ξεφυλλίσει τα βιβλία στα ράφια των δύο ορόφων ή να καθίσει αναπαυτικά στο καφενείο ακούγοντας ζωντανή μουσική. Το 2013, η συγκεκριμένη αλυσίδα βιβλιοπωλείων γιόρτασε την 20ή επέτειό της «απελευθερώνοντας» 1000 βιβλία σε δημόσιους χώρους.

6. Livraria Lello, Πόρτο

Livraria Lello, Πόρτο

Livraria Lello, Πόρτο


Αυτό το πορτογαλικό βιβλιοπωλείο άνοιξε στην πρώην βιβλιοθήκη Chardron στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Art Nouveau χώρος του ξεχωρίζει για τη καμπυλωτή του σκάλα, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα, τα περίπλοκα σχέδια και τις στήλες στον τοίχο, ενώ τα βιτρό παράθυρά του με μοτίβο φυτών, φέρουν στον φεγγίτη τους το μονόγραμμα του ιδρυτή του καταστήματος José Lello, θυμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την αισθητική εκκλησίας.

7. Bart’s Books, Καλιφόρνια

Bart’s Books, Καλιφόρνια

Bart’s Books, Καλιφόρνια


Το Bart’s Books που αυτοαποκαλείται το «μεγαλύτερο υπαίθριο βιβλιοπωλείο του κόσμου» ξεκίνησε λίγο τυχαία το 1964 όταν ο Richard Bartinsdale άφησε κάποια βιβλία στο δρόμο που δεν ήθελε πια για να τα πουλήσει σε περαστικούς. Οι ενδιαφερόμενοι έπαιρναν το βιβλίο που ήθελαν και άφηναν το χρηματικό αντίτιμο σε ένα βαζάκι του καφέ. Σήμερα το βιβλιοπωλείο πουλά στους περαστικούς βιβλία που φτάνουν σε αριθμό το 1 εκατομμύριο.

8. Shakespeare & Company, Παρίσι

Shakespeare & Company, Παρίσι

Shakespeare & Company, Παρίσι


Το ιστορικό αυτό βιβλιοπωλείο της παριζιάνικης Rive Gauche άνοιξε το 1951 από τον αμερικανό George Whitman -το δούλευε η κόρη του Sylvia μέχρι το θάνατό του το 2011– και έγινε σύντομα ένας τόπος συνάντησης για τους συγγραφείς της Beat Generation, όπως ο Allen Ginsberg και ο William Burroughs. Ο ιδιοκτήτης του από την αρχή φιλοξενούσε περαστικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς όταν το είχαν ανάγκη και τους άφηνε να δανείζονται βιβλία από το μαγαζί του.

9. Corso Como, Μιλάνο

 Corso Como, Μιλάνο

Corso Como, Μιλάνο


Κρυμμένο πίσω από μία ταπεινή πρόσοψη, το πολυτελές Corso Como άνοιξε το 1991 από την πρώην editor-in-chief της ιταλικής Vogue, την Carla Sozzani, η οποία έφερε μαζί της όλο τον αέρα της μόδας και τον συνδύασε με το βιβλίο, το design και την αρχιτεκτονική. Πέρα από το βιβλιοπωλείο, το συγκρότημα διαθέτει επίσης καφέ, ξενοδοχείο και roof garden.

10. Honesty Bookshop, Χέι-ον-Γουάι

Honesty Bookshop, Χέι-ον-Γουάι

Honesty Bookshop, Χέι-ον-Γουάι


Η μικροσκοπική πόλη της Ουαλίας Χέι-ον-Γουάι είναι ένα πραγματικό hotspot για βιβλιοφάγους με περισσότερα από 30 βιβλιοπωλεία να στριμώχνονται κατά μήκος των στενών της δρόμων. Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα, είναι μια σειρά από ράφια που βρίσκονται κατά μήκος στον περίβολο του κάστρου της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το μεσαιωνικό κάστρο, ενώ ταυτόχρονα περιεργάζονται τίτλους βιβλίων από δεύτερο χέρι.

Γιώτα Αργυροπούλου

Πηγή: tospirto.net