Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το ρόδι σταματά τις μεταστάσεις

13 Απριλίου 2014

Το ρόδι σταματά τις μεταστάσεις

0f67794c7420ed75c81c2d5b02b49640_M

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι ο χυμός του ρoδιού αναστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου.

Τα συστατικά που υπάρχουν στο χυμό φαίνεται ότι καταφέρνουν να μπλοκάρουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στο χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους.
Ο χυμός ρόδιού παρασκευάζεται εύκολα, καθώς το ρόδι στύβεται όπως όλα τα εσπεριδοειδή και δεν χρειάζεται ειδικός αποχυμωτής.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο χυμό του ρόδιού εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη να μετασταθούν στα οστά.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Μανουέλα Μάρτινς-Γκριν παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ομάδας της στο 50ό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας, «τα νέα ευρήματα είναι συναρπαστικά. Θα μπορούμε πλέον να τροποποιούμε αυτά τα φυσικά συστατικά του χυμού, ώστε να βελτιώνουμε τη δράση τους και να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των μεταστάσεων σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη».
Η δρ Μάρτινς-Γκριν προσέθεσε ότι η ίδια και η ομάδα της ευελπιστούν πως ο χυμός του ρόδιού θα έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου.
“Δεδομένου ότι τα γονίδια και οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην κίνηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη είναι ίδια με εκείνα που συναντούμε στις μεταστάσεις άλλων μορφών καρκίνου, θεωρούμε ότι τα συστατικά που περιέχονται στο χυμό του ρoδιού θα μπορούν να έχουν πολύ πιο ευρεία επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου”

 

Πηγή: briefingnews.gr