Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Δευτέρα του Πάσχα στο Άγιο Όρος

21 Απριλίου 2014

Δευτέρα του Πάσχα στο Άγιο Όρος

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι εκδηλώσεις του Πάσχα, στο Άγιο Όρος, κορυφώνονται τη Δευτέρα, με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Άξιον Εστί στις Καρυές.
Μια λιτανεία-αποθέωση της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, αφιερωμένη στον αγιασμό της φύσης.

Μετά τη θεία λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, σχηματίζεται πομπή, στην κορυφή της οποίας τίθενται μεγάλοι σταυροί και η σημαία, ακολουθούν τα εξαπτέρυγα και τα τάλαντα, ενώ έπονται η ηγεσία της αγιορείτικης πολιτείας, επίσημοι κοσμικοί, μοναχοί και εκατοντάδες προσκυνητές.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Έξι ολόκληρες ώρες διαρκεί η περιφορά, διάστημα κατά το οποίο οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και οι βυζαντινές μελωδίες πλημμυρίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό. Η λιτανεία περνάει από τα κονάκια και τα κελλιά των μοναχών οι οποίοι υποδέχονται την εικόνα με τιμές και παράλληλα προσφέρουν εδέσματα, τυρί και κρασί για να κεραστούν οι επισκέπτες του Αγίου Όρους.
Λιτανείες γίνονται και σε κάθε μοναστήρι τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά το Πάσχα. Για παράδειγμα την 3η ημέρα του Πάσχα στη Μονή Κουτλουμουσίου γίνεται η λιτάνευσις της εικόνας της Φοβεράς Προστασίας από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου ανταποδίδει την επίσκεψη του “Άξιον Εστίν”, που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι.
Καρυές:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ι.Μ. Βατοπαιδίου: OLYMPUS DIGITAL CAMERAΙ.Μ. Ιβήρων:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας: 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Λιτάνευση της Εικόνας Άξιον Εστί τη Δευτέρα του Πάσχα στις Καρυές (video)

 .  .

Πηγήagioritikesmnimes.blogspot.gr