Θεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Τι είναι το Άγιο Πνεύμα και τι δίνει στον άνθρωπο

29 Απριλίου 2014

Τι είναι το Άγιο Πνεύμα και τι δίνει στον άνθρωπο

1

Ο άγιος Ιννοκέντιος (Βενιαμίνωφ, 1707-1879), είναι μία λαμπρή ιεραποστολική και αρχιερατική μορφή της ρωσικής εκκλησιαστικής ιστορίας.

Αφού αφιέρωσε σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια της επίγειας ζωής του στον ευαγγελισμό των ειδωλολατρικών εθνοτήτων της Άπω Ανατολής, τα δεκαεπτά ως ιερέας (1823-1840) και τα είκοσι οκτώ ως επίσκοπος Καμτσάτκας, Κουρίλων και Αλεουτίων Νήσων (1840-1868), ανήλθε στον μητροπολιτικό θρόνο της Μόσχας (1868), όπου παρέμεινε ως την οσιακή κοίμησή του, το 1879, επιτελώντας ένα μεγαλόπνοο και εντυπωσιακό ποιμαντικό έργο. Το 1877 ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ανάμεσα στα συγγραφικά πονήματα του αγίου Ιννοκεντίου περιλαμβάνεται και το μικρό αλλά περίφημο έργο του «Υπόδειξη του δρόμου προς τη βασιλεία των ουρανών». Το βιβλίο αυτό, μία συνοπτική ορθόδοξη κατήχηση, γνώρισε καταπληκτική επιτυχία. Στη Ρωσία, ως το 1917, έφτασε τις 47 εκδόσεις. Στα ελληνικά έχουν γίνει, από το 1843 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον πέντε διαφορετικές μεταφράσεις του, ορισμένες απ’ αυτές με επανειλημμένες εκδόσεις.

Στο τεύχος τούτο της «Φωνής των Πατέρων» εκδίδουμε, σε νεοελληνική απόδοση, το τέταρτο μέρος του βιβλίου, που αναφέρεται στο Άγιο Πνεύμα. Βασισμένος στη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, ο θεόσοφος Ιεράρχης, απαντάει σε τρία βασικά ερωτήματα: α) Τι είναι το Άγιο Πνεύμα• β) πότε και ποιοί Το αποκτούν• γ) πως μπορούμε να Το αποκτήσουμε κι εμείς.

Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής

πηγή: orthodoxfathers.com

 

Πηγή: osiaefxi.com