Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά στον φούρνο

28 Μαΐου 2014

Καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά στον φούρνο

2003syn_kalamaraki-gemisto1Υλικά

800 γρ. καλαμάρια ολόκληρα καθαρισμένα και πλυμένα, μέτρια ή μεγάλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα.

Αν τα πάρετε φρέσκα ζητήστε να σας τα καθαρίσουν – κρατήστε τα πλοκάμια ξέχωρα. Αν τα πάρετε κατεψυγμένα, αφαιρέστε την μεμβράνη στο εσωτερικό τους.

Για τη γέμιση

2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές σούπας άνιθο ψιλοκομμένο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο

2/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο

2 λεμόνια μικρά –χυμό και ξύσμα

½ κουτ. γλυκού πάπρικα (προαιρετικά, αλλά πήγαινε πάρα πολύ)

½ κουτ. γλυκού ρίγανη

½ κουτ. γλυκού θυμάρι

Εκτέλεση

Ανάβετε το γκριλ να ζεσταθεί καλά (230-250ο C)

Φτιάχνουμε τη γέμιση: πολτοποιούμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης στο μούλτι.

Γεμίζουμε με ένα μικρό κουταλάκι τα καλαμάρια –όχι μέχρι απάνω για να μη «σκάσουν» -αλλά και να «σκάσουν», σκασίλα μας!

Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, παραδίπλα βάζουμε και τα πλοκαμάκια τους, τα αλείφουμε όλα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10’ μέχρι να γίνουν ροζ και να τρυπιούνται με το πιρούνι. Δεν τα ψήνουμε παραπάνω γιατί θα γίνουν «τσίχλα» κι αντί για καλαμάρι θα μασάτε τσιχλόφουσκα!

Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε το λαδολέμονο χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί.

Βγάζουμε τα καλαμάρια, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ή και όχι, περιχύνουμε με το λαδολέμονο και πέφτουμε με τα μούτρα!

Πηγή: ikypros.com