Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Δέκα πράγματα που μας μαθαίνουν τα ζώα για τις ανθρώπινες σχέσεις

14 Ιουνίου 2014

Δέκα πράγματα που μας μαθαίνουν τα ζώα για τις ανθρώπινες σχέσεις

ΣΚΥΛΙ-490x264

Δέκα μαθήματα ζωής από τα σκυλιά και τις γάτες για τις ανθρώπινες σχέσεις!

1) Να συγχωρούμε τα λάθη. Ο,τι και αν κάνει ένας άνθρωπος, όπως και όποια ζημιά μπορεί να κάνει το σκυλακι μας, πρέπει να τη συγχωρούμε γιατί τελικά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την παρέα. Συγχωρήστε την αποτυχία και μην επικρίνετε τα λάθη.

2) Να γιορτάζουμε μαζί. Όπως τρελαίνεται από χαρά κάθε φορά ο σκύλος μας όταν μας βλέπει ή όταν πάμε μία μεγάλη βόλτα, έτσι θέλουν να μας δουν και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αφιερώστε μία μέρα ή μια γιορτή λοιπόν στην οικογένειά σας.

3) Να ασκούμαστε. Καθημερινά αγχωνόμαστε για πολλά πράγματα και η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος να μειώσουμε το στρες. Το απλό περπάτημα, η βόλτα του σκύλου βλέπουμε ότι του προσφέρει ευχαρίστηση! Μυρίζει παντού, γνωρίζεται με άλλα σκυλιά, χαίρεται! Το ίδιο λοιπόν ωφελεί και εμάς το περπάτημα! Χαλαρώνουμε, βλέπουμε μέρη, γνωρίζουμε ανθρώπους!

4) Να σιωπούμε. Το να ακούς τον άλλο δεν είναι εύκολο. Ο σκύλος μας πολλές φορές προσπαθεί, μας κοιτά προσεκτικά και μας ακούει, για να πάρει λιχουδιά. Εμείς ακούμε αυτό που προσπαθεί να μας πει ο πελάτης μας, ο συνάδελφος μας, ο συμπολίτης μας ή ο σύντροφός μας; Ας μάθουμε λοιπόν να σιωπούμε και να ακούμε τι έχει να πει ο άλλος.

5) Να δείχνουμε την αγάπη. Με μικρούς ή μεγάλους τρόπους. Ο σκύλος ή η γάτα μας μπορεί να μας δείξει την αγάπη του απλώνοντας, απλά, το κεφάλι του, πάνω στα πόδια μας όσο βλέπουμε τηλεόραση. Ένα μικρό φιλί ή ένα χάδι είναι αρκετό για να δέιξουμε την αγάπη μας στην οικογένειά μας.

6) Να είμαστε ο εαυτός μας. Ένα ζώο δεν θα σου πει ποτέ ψέματα για το τι δουλειά κάνει ή για τον χαρακτήρα του. Είναι πάντα ειλικρινές! Γιατί δεν έχει συμφέρον. Μπορούμε να το εφαρμόσουμε και εμείς. Να μην προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε αλλά να παρουσιάζουμε τον αληθινό εαυτό μας!

7) Να μην ξεχνάμε να διασκεδάζουμε. Ποτέ κανένα σκυλί δεν θα είναι απασχολημένο ώστε να μην μπορεί να παίξει! Αντίθετα, πολλοί άνθρωποι ”έχουν δουλειά” και δεν μπορούν να κάνουν κάτι διασκεδαστικό ”τώρα”. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην παίζεις και να μην περνάς καλά με αυτούς που σε νοιάζονται.

8) Να είμαστε πιστοί. Ένας σκύλος δεν θα παραπονεθεί αν αφήσεις άπλυτα τα πιάτα ή αν δεν πήρες ψωμί, αν αργήσεις λίγο ή αν πάχυνες. Δεν θα διαλέξει άλλο ιδιοκτήτη γι αυτούς τους λόγους. Είναι άλλωστε γνωστός ως ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα και να θεωρούμε ανώτερη την ανθρώπινη σχέση απ’ όλα τα παραπάνω και να είμαστε πιστοί στην οικογένειά μας και τον σύντροφό μας.

9) Να συμπεριφερόμαστε στους αγαπημένους μας καλύτερα. Ο σκύλος μας νομίζει ότι είμαστε ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο. Αυτό λοιπόν πρέπει να εφαρμόσουμε και ακόμα και αν αγαπάμε από συνήθεια την οικογένειά μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους δέιξουμε λίγο παραπάνω με τις πράξεις μας τα αισθήματα μας και να μην μας αποσπά η καθημερινότητα.

10) Να δίνουμε χώρο ο ένας στον άλλον. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο σκύλος κυλιέται στη λάσπη και εκείνος γιατί καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή. Κι όμως συμβιώνουμε μια χαρά μαζί. Ο καθένας έχει τις συνήθειές του και πρέπει να τις σεβόμαστε. Δίνουμε χώρο ο ένας στον άλλο για να είμαστε ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι.

 

 

Πηγή: ikypros.com