Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Έκκληση ΟΗΕ για μη εκτέλεση θανατικής ποινής γυναίκας στο Ιράν

1 Ιουλίου 2014

Έκκληση ΟΗΕ για μη εκτέλεση θανατικής ποινής γυναίκας στο Ιράν

UN High Commissioner for Human Rights, Navi Pillay visits Bor and rebel leader in South Sudan

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα από το Ιράν να μην εκτελέσει μια γυναίκα που έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών επειδή όταν ήταν 17 ετών σκότωσε τον σύζυγό της.

Η Ραζιέχ Εμπραχιμί που κρατείται στη φυλακή Αχουάζ είναι μεταξύ των περίπου 160 ανθρώπων που αναμένουν να εκτελεστούν στο Ιράν για εγκλήματα που διέπραξαν προτού γίνουν 18 ετών, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Νάβι Πιλάι.

“Η επικείμενη εκτέλεση της Ραζιέχ Εμπραχιμί έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο την απαράδεκτη επιβολή της θανατικής ποινής σε ανήλικους παραβάτες στο Ιράν”, πρόσθεσε η Πιλάι.

Η Εμπραχιμί παντρεύτηκε όταν ήταν 14 ετών και ένα χρόνο αργότερο γέννησε ένα παιδί.

Η ίδια καταγγέλλει ότι ο άνδρας της την κακοποιούσε. Συνελήφθη το 2010. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο δικηγόρος της ζήτησε στις 17 Ιουνίου από την ιρανική δικαιοσύνη να αναστείλει την εκτέλεσή της μέχρις ότου αποφασιστεί αν “ήταν ώριμη” όταν διέπραξε τον φόνο, δηλαδή αν είχε την ικανότητα να κατανοήσει την πράξη της.

Η Εμπραχιμί αναμενόταν να απαγχονιστεί στα τέλη Απριλίου, όμως έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας της Αχουάζ η εκτέλεσή της ανεστάλη, διευκρινίζει το πρακτορείο.

“Ανεξάρτητα από τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκε το έγκλημα, η εκτέλεση ανήλικων παραβατών απαγορεύεται ξεκάθαρα από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, επεσήμανε η Πιλάι.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Πηγή: ikypros.com