Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κίνδυνος πρόκλησης αυτισμού από την έκθεση σε φυτοφάρμακα

1 Ιουλίου 2014

Κίνδυνος πρόκλησης αυτισμού από την έκθεση σε φυτοφάρμακα

egkuos-giatros-egkumosuni-eksetasi

Οι έγκυες οι οποίες έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα, ιδίως όσες ζουν σε αγροτικές περιοχές, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα, με επικεφαλής την Τζέινι Σέλτον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Ντέιβις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έγκυες γυναίκες, οι οποίες ζουν κοντά σε αγρούς, όπου γίνεται χρήση χημικών φυτοφαρμάκων (σε απόσταση ενός έως δύο χιλιομέτρων), έχουν πιθανότητα αυξημένη κατά 60% να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό ή άλλη νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή.
Όταν η έκθεση στα φυτοφάρμακα συμβαίνει κυρίως στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.
«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές» δήλωσε η Σέλτον. «Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με αγροτικά χημικά, όσο αυτό είναι δυνατό».
Μεγαλύτερος φάνηκε να είναι ο κίνδυνος για τα οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο υπό ανάπτυξη εγκέφαλος του εμβρύου είναι ευαίσθητος στα φυτοφάρμακα που εισχωρούν στον οργανισμό της εγκύου μητέρας του.
Δύο ακόμη μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει τα φυτοφάρμακα με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, αλλά οι επιστήμονες χρειάζονται και άλλα στοιχεία προτού αποφανθούν οριστικά.
Άλλες έρευνες έχουν συσχετίσει την προγεννητική έκθεση του παιδιού σε φυτοφάρμακα με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr