Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Διακοπές στο νησί μετά… μουσικής

2 Ιουλίου 2014

Διακοπές στο νησί μετά… μουσικής

main_SLIDER

Ενδιαφέροντα φεστιβάλ διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από νέους ανθρώπους με αγάπη για τον πολιτισμό.

Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν απλώς ένα ακόμη σύντομο ανέκδοτο: ελληνικά «εναλλακτικά» συγκροτήματα στα νησιά. Να όμως που η «νέα εποχή» φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα και στην επαρχία, και νέοι άνθρωποι οργανώνουν φεστιβάλ με αγάπη και μεράκι, πολύ διαφορετικά από αυτά που μας είχαν συνηθίσει ως «πολιτιστικές εκδηλώσεις» τα τουριστικά νησιά, οι «δαιμόνιοι» επιχειρηματίες της αρπαχτής και οι αμόρφωτοι δήμαρχοι.
Όταν πριν από μερικά χρόνια αρχίσαμε -παρέα με τους Callas- να τριγυρνάμε την Ελλάδα με ένα πούλμαν γεμάτο νέα ελληνικά συγκροτήματα, πολλοί νόμιζαν πως είμαστε γραφικοί που κυνηγάμε μια ουτοπία. Το «Velvet Bus» διοργανώθηκε επί τέσσερα συναπτά χρόνια, δικαιώθηκε στην πράξη, έγινε ντοκιμαντέρ και άνοιξε έναν δρόμο. Εκεί διαπίστωσα για πρώτη φορά πως κάτι αλλάζει. Ότι η υπόθεση «ελληνικά εναλλακτικά ροκ (και όχι μόνο) συγκροτήματα» δεν είναι μια αθηνοκεντρική υπόθεση για μερικούς «βαρεμένους», αλλά παίρνει διαστάσεις. Και να που τώρα, μερικά χρόνια μετά, κάποια πολύ ενδιαφέροντα φεστιβάλ οργανώνονται στα νησιά μας και πραγματικά αξίζει  να ταξιδέψει κανείς σε αυτά, με αφορμή τις συναυλίες:

Up Festival – 17,18 & 19 Ιουλίου – Κουφονήσι
Στην παραλία Πορί και στο παραθαλάσσιο μπαρ Καλόφεγγο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια «για πλάκα» και ως επιθυμία μιας παρέας, ένα φεστιβάλ με ελληνικά γκρουπ και ελεύθερη είσοδο, που φέτος παίρνει πια άλλες διαστάσεις, καθώς πρόκειται να εμφανιστούν οι: Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης & B Movies, Last Drive, the Burger Project, Baby Guru, Leon of Athens, Xaxakes, Electric Litany, A Victim of Society, Lumier Brother, the Noise Figures και Moa Bones.

Saristra Festival – 8,9 & 10 Αυγούστου – Κεφαλονιά
Στα Παλιά Βλαχάτα Σάμης στην Κεφαλονιά γίνεται -για δεύτερη χρονιά- ένα ακόμη πολύ καλό φεστιβάλ που συγκεντρώνει πολύ ενδιαφέροντα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας σκηνής σε μία ιδιαίτερη τοποθεσία, καθώς πραγματοποιείται σε ένα χωριό που είναι εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του ’50. Ξεχωρίζει η εμφάνιση της αμερικάνας Eleanor Friedberger (το μισό των Fiery Furnaces, του συγκροτήματος που έχει με τον αδελφό της) και που στις φλέβες της τρέχει και λίγο ελληνικό αίμα, ενώ συμμετέχει και η αφρόκρεμα των ελληνικών συγκροτημάτων και σχημάτων από το παρόν και το παρελθόν. Στο τριήμερο του φεστιβάλ θα πάρουν μέρος συνολικά οι: Eleanor Friedberger (Fiery Furnaces), Φοίβος Δεληβοριάς, Παύλος Παυλίδης, Last Drive, The Callas, Leon From Athens, The Man From Managra, Penny & The Swinging Cats, Egg Hell, Stella, Plastic Flowers, Συνθετικοί, Skull & Dawn, Baiser Noir, The Blank, Blue Lagoon (Dj Set).

Pulsar Festival – 7, 8, 9 & 10 Αυγούστου – Σαμοθράκη
Μια δραστήρια παρέα νέων ανθρώπων, που έχουν μετατρέψει ένα παλιό εργοστάσιο σε σημείο πολιτιστικών εκδηλώσεων, οργανώνει για πρώτη φορά φέτος κι ένα μουσικό φεστιβάλ, με τη συμμετοχή τριών πολύ ιδιαίτερων και δημιουργικών ελληνικών σχημάτων που είναι οι: Sanco 003, Mohammad και Dirty Granny Tales.

Κιόνι Ιθάκης – 9 & 10 Αυγούστου
Στο πιο γνωστό και τουριστικό χωριό αυτού του υπέροχου μικρού νησιού του Ιονίου οργανώνεται για δεύτερη χρονιά ένα φεστιβάλ στο οποίο θα εμφανιστούν, την πρώτη ημέρα (με τζαζ προσανατολισμό) οι: Gadjo Dilo και οι Tsalapatis Quartet και την δεύτερη (με πιο indie περιεχόμενο) οι: the Callas και οι B-Sides.

main_UP-FESTIVAL-750x400

Μάκης Μηλάτος

Πηγή:  tospirto.net