Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

Η ανακομιδή των αγίων λειψάνων του αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε (φωτο)

6 Ιουλίου 2014

Η ανακομιδή των αγίων λειψάνων του αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε (φωτο)

bfc82337e0230749a10b27cc7ee0c184_XL

Μέρος β΄-Η εκταφή και εξαγωγή των αγίων λειψάνων του οσίου διήρκεσε μέχρι το μεσημέρι. Άφθαρτα βρέθηκαν λίγο μυαλό, δέρμα και μαλλιά του αγίου, ο επιστήθιος ξύλινος σταυρός του, μικρά τεμάχια των ενδυμάτων του και το ξύλινο φέρετρο, στο οποίο είχε ταφεί. Τα οστά καθαρίστηκαν από τα χώματα και πλύθηκαν με χλιαρό νερό και λευκό κρασί.

Με την βοήθεια των ιατρών και της αρχαιολόγου συναρμολογήθηκαν κατά την ανατομική κατασκευή του ανθρωπίνου σκελετού. Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν στον ήλιο, πάνω σέ ένα ξύλινο φορείο, διαστάσεων 180Χ70, για να στεγνώσουν. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αγία κάρα, η οποία πλύθηκε προσεκτικά και τοποθετήθηκε σε αργυρό δίσκο.

Προς τη δύση του ήλιου τα άγια λείψανα, συναρμολογημένα κατά την ανατομική κατασκευή του σώματος του αγίου, τοποθετήθηκαν στον παλαιό ναό της Μονής Τσέλιε, ώστε την επομένη ημέρα να εκτεθούν ξανά στον ήλιο για να στεγνώσουν.

Κατά το στέγνωμα των λειψάνων τα μύρωσαν με μύρο και νάρδο, που είχαν μεταφερθεί από το Άγιον Όρος. Εν συνεχεία τα άγια λείψανα τυλίχθηκαν με βαμβάκι και λευκά πανιά και τoποθετήθηκαν σε νέο ξύλινο κιβώτιο, κατασκευασμένο από κέδρο. Όλα τα άγια λείψανα είχαν πλέον καλυφθεί, εκτός από την αγία κάρα με τον σκούφο του, η οποία ήταν ανοικτή στο μέτωπο για να προσκυνήσει ο λαός.

Έπειτα η λάρνακα λιτανεύτηκε πανηγυρικά και μεταφέρθηκε στον παλαιό ναό των Αρχαγγέλων της Μονής Τσέλιε, για να τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός και την επομένη ο όρθρος του αγίου Ιουστίνου. Τα άγια λείψανα εκτέθηκαν σε προσκύνημα του λαού. Σε όλη την διάρκεια της νύκτας την λάρνακα φρουρούσαν βάρδιες επισκόπων, ιερέων, μοναχών, ευσεβών χριστιανών και φυσικά των μοναζουσών της Ιεράς Μονής Τσέλιε.

image9

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

image14

image13

image12

image11

image10

image3

image2

bfc82337e0230749a10b27cc7ee0c184_L

image7

image6

image5

image4

image8

 

 

Πηγή:  agioritikovima.gr