Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Η «Άννα Φρανκ» της κυπριακής τραγωδίας

16 Ιουλίου 2014

Η «Άννα Φρανκ» της κυπριακής τραγωδίας

i-anna-frank-tis-kypriakis-tragodias

Στις 15 Ιουλίου 1974 η Βικτώρια Χάργουντ Μπάτλερ- Σλος ήταν μια 13χρονη που ζούσε με την οικογένειά της κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο. Όταν ξέσπασε το πραξικόπημα και είδε στρατιώτες να επιτίθενται για να ανατρέψουν τον Μακάριο η πρώτη της αντίδραση ήταν να πάρει ένα μολύβι και ν’ αρχίσει να καταγράφει στο ημερολόγιο τις εξελίξεις όπως τις ζούσε. Η αρμενικής καταγωγής συγγραφέας και πρώην ηθοποιός, με μόνιμο τόπο κατοικίας πλέον την Καλιφόρνια, επανανακάλυψε το παλιό της ημερολόγιο και από χθες το μοιράζεται με το κυπριακό κοινό μαζί με τις αναμνήσεις της αλλά και οικογενειακά αντικείμενα από εκείνη την εποχή.

Summer74 3

Με αφορμή την 40ή επέτειο των γεγονότων του 1974, σελίδες του ημερολογίου της Βικτώρια έχουν μεγεθυνθεί και αναρτηθεί στην Αποθήκη, στην Παλιά Λευκωσία, όπου παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. Τα χθεσινή εγκαίνια της ιδιότυπης αυτής έκθεσης περιλάμβαναν χορευτική παράσταση από την Αριάννα Οικονόμου με βάση ένα απόσπασμα του ημερολογίου, ενώ ο ηθοποιός Ανδρέας Αραούζος ανέγνωσε αποσπάσματα στα ελληνικά. Το ημερολόγιο είναι η απλή, άμεση αποτύπωση ενός πολέμου, μέσα από την οπτική μιας έφηβης. Οι αναφορές στο ημερολόγιο ξεκινούν από την ημέρα του πραξικοπήματος και συνεχίζουν τις ημέρες της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε. 

Summer74 1

 

Η καταγραφή ολοκληρώθηκε περίπου ένα μήνα μετά, στις 19 Αυγούστου ημέρα του φόνου του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία Ρότζερ Ντέιβις. Λευκωσία, Αποθήκη (99764816). Μέχρι 27 Ιουλίου

 

Πηγή: like.philenews.com