Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αδαμάντινος λευκός νάνος 900 έτη φωτός από τη Γη

24 Ιουλίου 2014

Αδαμάντινος λευκός νάνος 900 έτη φωτός από τη Γη

leukos-nanos-diamanti-115764

Έναν λευκό νάνο σε απόσταση 900 ετών φωτός από τη Γη που έχει μετασχηματιστεί σε διαστημικό διαμάντι ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μιλγουόκι.

Τον λευκό νάνο εντόπισαν στον αστερισμό του Υδροχόου τα επίγεια τηλεσκόπια GBT (National Radio Astronomy Observatory’s Green Bank Telescope) και VLBA (Very Long Baseline Array).

Με τον όρο λευκός νάνος (white dwarf) χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αστέρα αυτού. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων» (τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίωνκαι οι μαύρες τρύπες). Ο Ήλιος μας θα μετατραπεί (για την ακρίβεια τα εσωτερικά του στρώματα) σε ένα λευκό νάνο σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο συγκεκριμένος λευκός νάνος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο νετρονίου PSR J2222-0137 και έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης.

Πρόκειται για τον πιο ψυχρό και σκοτεινό λευκό νάνο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα με θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 2.700 βαθμούς Κελσίου τη στιγμή που ο Ήλιος μας αναπτύσσει σε ορισμένες περιοχές κοντά στον πυρήνα του θερμοκρασίες πέντε χιλιάδες φορές υψηλότερες.

Λόγω του γεγονότος ότι ο εν λόγω λευκός νάνος αποτελείται από άνθρακα και οξυγόνο και σε αυτόν επικρατούν συγκριτικά χαμηλές θερμοκρασίες, ο άνθρακας κρυσταλλοποιήθηκε μετατρέποντας το “αστρικό πτώμα” σε γιγάντιο κοσμικό διαμάντι.

Μάλιστα πρόκειται για ένα αρχαίο άστρο ηλικίας 11 δισ. ετών, όσο δηλαδή και ο γαλαξίας μας, Milky Way.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».

Πηγή:econews