Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στην εορτή της Αγίας Παρασκευής Μετσόβου (ΦΩΤΟ)

26 Ιουλίου 2014

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στην εορτή της Αγίας Παρασκευής Μετσόβου (ΦΩΤΟ)

metsobo-5

Με λαμπρότητα και μέσα στα παραδοσιακά τοπικά πλαίσια γιορτάστηκε στο Μέτσοβο η γιορτή της Αγίας Παρασκευής, κατά την οποία πανηγυρίζει ο ιστορικός καθεδρικός ναός της πόλεως.

Την παραμονή της γιορτής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας δια μέσου των κεντρικών δρόμων της πόλεως με κατάληξη τον έμπροσθεν της Αγίας Παρασκευής χώρον, όπου έγινε αρτοκλασία. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας και στα μηνύματα που στέλνει σήμερα.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε στον ίδιο ναό αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, στηριχθείς στο Αποστολικό ανάγνωσμα, με αναφορά στην Αγία και στην προσφορά του Μετσόβου, στον κοινωνικό αλτρουϊσμό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε ο παραδοσιακός χορός με την κλήρωση της ζώνης της Αγίας Παρασκευής, την περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής από καβαλάρηδες, ντυμένους τις τοπικές ενδυμασίες και την προσφορά σε όλους τους παρευρισκομένους φαγητού.

Η διατήρηση των παραδοσιακών αυτών εθίμων, που συνοδεύουν την γιορτή της Αγίας Παρασκευής, γίνεται με την φροντίδα του Προϊσταμένου του ναού Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Καχριμάνη και των συνεργατών του.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τσομπίκος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Τζαφέας, οι λοιπές αρχές και πλήθος πιστών, ντόπιων και επισκεπτών.

metsobo-11

metsobo-9

 

metsobo-10

metsobo-8

metsobo-7

metsobo-6

metsobo-4

metsobo-3

metsobo-2

metsobo-1

metsobo-12

Σταματία Ζαρκάδη

Πηγή: Romfea.gr