Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δεν πέρασε αθόρυβα στην Κύπρο η «ρηματική διακοίνωση»

29 Ιουλίου 2014

Δεν πέρασε αθόρυβα στην Κύπρο η «ρηματική διακοίνωση»

elen.theoxBenizelos

Δεν ήταν αμελητέα η ενέργεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να στείλει ρηματική διακοίνωση, πρωτοφανές γεγονός στα παγκόσμια χρονικά για φίλες χώρες, πόσο μάλιστα για «μάνα και κόρη»

Επειδή στην Ελλάδα «κάθε θαύμα διαρκεί τρεις ημέρες» η υπόθεση τηςρηματικής διακοίνωσης κατά της Κύπρου λησμονήθηκε γρήγορα, με την συμβολή των συμβατικών ΜΜΕ, που ενώ σε περιπτώσεις ήσσονος σημασίας «διυλίζουν τον κώνωπα», στην συγκεκριμένη περίπτωση έθαψαν ταχέως το θέμα.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στην Κύπρο. Υπάρχει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας, με την υπογραφή του κ. Κώστα Βενιζέλου (συνωνυμία, αλλά χαρακτηριστική επί του προκειμένου), με τίτλο: «Ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου». Δεν ήταν επομένως αμελητέα η ενέργεια του κ. Ευ. Βενιζέλου να στείλει ρηματική διακοίνωση, πρωτοφανές γεγονός στα παγκόσμια χρονικά για φίλες χώρες, πόσο μάλιστα για «μάνα και κόρη».

Πριν όμως αναφερθώ στο άρθρο του «Φιλελεύθερου», να μου επιτραπεί να παραθέσω δύο αιχμηρά αποσπάσματα πολιτικών της ημεδαπής. To στέλεχος της Ν.Δ. κ. Φαήλος Κρανιδιώτης έγραψε στο antinews -που απηχεί απόψεις της Ν.Δ.- άρθρο, όπου μεταξύ άλλων γράφει:

«Ρώτησα φίλο διπλωμάτη με σχεδόν τριάντα χρόνια υπηρεσία στο ΥΠΕΞ αν θυμάται άλλη φορά η Ελλάδα να είχε στείλει ρηματική διακοίνωση διαμαρτυρόμενη στο ΥΠΕΞ της Κύπρου. Ποτέ. Κι επειδή διάβασα και το ναπολεόντειο ύφος της διακοίνωσης, το σχόλιο είναι ένα: ντροπή και αίσχος. Πρόεδρε της Άφρας, θα σου χρειάζονταν γύρω στις τρεις (3) ζωές για να φτάσεις το ηθικό ανάστημα της κ. Θεοχάρους και πάλι δεν θα το κατάφερνες, λόγω αυτών που στο Στρατό ονομάζαμε «ελαττώματα χαρακτήρος». Πες ρε, τι απάντησες στους Τούρκους. Εκεί έστειλες ρηματική διακοίνωση;»
Και απαντώντας σε σχόλια αναγνωστών, σημείωσε: «Μέγα σφάλμα η εκχώρηση τόσης εξουσίας στον Βενιζέλο, ο οποίος πλέον εκτρέπεται σε σοβαρά εθνικά θέματα».

Οξεία όμως ήταν και η τοποθέτηση του κ.Τέρενς Κουίκ των ΑΝ.ΕΛ. ο οποίος στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο «για έναν απίστευτο εγωισμό και μία ασύλληπτη αμετροέπεια, αποδεικνύοντας -δυστυχώς- την διαπίστωση που είχαμε διατυπώσει, όταν ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα του: Ότι η ΝΔ έκανε επικίνδυνη επιλογή για τη θέση του ΥΠΕΞ.

» Οι δε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ρωτάμε τον Πρωθυπουργό: «Πόσο ακόμα θα ανέχεται έναν παραπαίοντα αρχηγό Κόμματος, με απρόβλεπτες, πλέον, αντιδράσεις, σε ένα από τα σημαντικότερα αξιώματα της χώρας; Τόσο, πλέον, η ΝΔ συντηρείται από το «φιλί της ζωής» του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην νοιάζεται ούτε για τις επιπτώσεις στις σχέσεις της Αθήνας με την Λευκωσία»

Από το άρθρο του «Φιλελεύθερου», διαφαίνεται η έκπληξη από το συμβάν. Γράφει: «… Ουδέποτε από της μεταπολίτευσης και εντεύθεν δεν καταγράφηκε τέτοια ενέργεια, όπως σημείωναν Ελλαδίτες διπλωμάτες που έμειναν έκπληκτοι (…) Έκπληκτοι έμειναν και στο κυπριακό ΥΠΕΞ όταν έφθασε η ρηματική διακοίνωση, που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Και τούτο μερικά 24ωρα μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γ.Γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αναστάσιου Μητσάλη, έξω από το προεδρικό στη Λευκωσία, με τις οποίες καλούσε σε «αμοιβαίες υποχωρήσεις» στο Κυπριακό ενώ έκανε λόγο για τουρκοκυπριακό «λαό».

» Η Λευκωσία αν και ενοχλήθηκε έντονα από τις δηλώσεις Μητσιάλη, ο οποίος ως γνωστό είναι ο άνθρωπος που συναντάται με τον Οζερσάι στα πλαίσια της χιαστί διαδικασίας, αποδέχθηκε τις «διορθώσεις» που ακολούθησαν. Όπως πληροφορούμαστε, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση προς το ελλαδικό ΥΠΕΞ επί του θέματος από τη Λευκωσία.

» Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να έχει αναδείξει μια διαπροσωπική διαφορά σε διακρατική. Δεν απάντησε προσωπικά ή ως ΥΠΕΞ της Ελλάδος στην κ. Θεοχάρους αλλά ήθελε να καταστήσει υπόλογη την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το μόνο που χρειάζεται να σημειώσω, είναι ότι στο κυπριακό ΥΠΕΞ υπήρξαν διπλωμάτες που αναρωτήθηκαν: «Το Βερολίνο στέλνει ρηματικές στην Αθήνα για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με όσα καταλογίζουν στην Μέρκελ;»

Άλλωστε, η κα. Ελένη Θεοχάρους δεν είναι κρατικός αξιωματούχος, αλλά εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου, οι τοποθετήσεις της δεν εκφράζουν κατά ανάγκη το κυπριακό κράτος. Η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις τοποθετήσεις της δεν αφορούν τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου.

Ο Μακεδών

Πηγή: voria.gr