Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Έξυπνη» εφαρμογή που ομορφαίνει τα ταξίδια σας -Ανακαλύψτε απίστευτα μονοπάτια και διαδρομές με ένα κλικ[εικόνα]

30 Ιουλίου 2014

«Έξυπνη» εφαρμογή που ομορφαίνει τα ταξίδια σας -Ανακαλύψτε απίστευτα μονοπάτια και διαδρομές με ένα κλικ[εικόνα]

road-660

Ερευνητές της Yahoo, οι οποίοι μάλλον είναι λάτρεις της φυσικής ομορφιάς, κατασκεύασαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος χαρτογραφεί την ομορφότερη διαδρομή από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β. Το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να αναγνωρίζει αυτόματα τα πιο δελεαστικά μονοπάτια μέσα σε μία πόλη.

Η εφαρμογή, την οποία οι ερευνητές κατασκεύασαν χρησιμοποιώντας crowd-sourced data, μπορεί επίσης να χαράσσει μία πορεία κατά μέσο όρο μόλις επτά λεπτά μεγαλύτερη από ό,τι η συντομότερη, προτεινόμενη διαδρομή.

road-470

 

Η πρώτη δοκιμή της εφαρμογής έγινε στο Λονδίνο. Οι ερευνητές της Yahoo χρτησιμοποίησαν δεδομένα από την ιστοσελίδα UrbanGems.org, η οποία ζητά από τους επισκέπτες της πόλης να επιλέξουν την πιο όμορφη από δύο φωτογραφίες που έχουν συλλεχθεί από το Google Street View και το Geograph από διάφορες τοποθεσίες της αγγλικής πρωτεύουσας.

Ο αλγόριθμος όμως έπρεπε να γίνει πιο χρήσιμος και σε άλλες πόλεις και για αυτόν τον λόγο οι κατασκευαστές του προγράμματος στράφηκαν στο Flickr.

Με μια συλλογή 5 εκατομμυρίων φωτογραφιών γεωαναφοράς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την τοποθεσία των φωτογραφιών, καθώς επίσης και από τα θετικά σχόλια των χρηστών, προκειμένου να δημιουργήσουν τις πιο όμορφες διαδρομές στη Βοστόνη και το Λονδίνο.

Στη συνέχεια εξέτασαν τον αλγόριθμό τους με 54 εθελοντές στη μία πόλη και 30 στην άλλη, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι προτεινόμενες διαδρομές ήταν κατά 30% περίπου πιο όμορφες κι ενδιαφέρουσες από αυτές της συντομότερης εκδοχής.

Πηγή:iefimerida.gr