Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εκμάθηση ξένης γλώσσας στην προσχολική ηλικία. Τα οφέλη για το παιδί σου

1 Αυγούστου 2014

Εκμάθηση ξένης γλώσσας στην προσχολική ηλικία. Τα οφέλη για το παιδί σου

xeniglwssa

Αν και παλαιότερα οι γονείς ήταν διστακτικοί στο θέμα της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να ξεκινήσουν τα παιδιά τους μαθήματα, συνήθως αγγλικών, από τεσσάρων ή πέντε ετών. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά, καθώς την μαθαίνουν καλύτερα, σχεδόν με φυσικό τρόπο.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά, η όλη διαδικασία δεν γίνεται με την αυστηρή μορφή του μαθήματος, που συνήθως έχουμε στο μυαλό μας, αλλά μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι. Στα μαθήματα τον πρώτο ρόλο έχουν το τραγούδι, η κίνηση, τα χρώματα, το θέατρο, τα παραμύθια και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες που ψυχαγωγούν τα παιδιά, κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους και ταυτόχρονα τους φέρνουν σε επαφή με την ξένη γλώσσα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτή την ηλικία μιλάμε σαφώς για μια πρώτη επαφή και εξοικείωση με την ξένη γλώσσα και σε καμία περίπτωση για διδασκαλία ολοκληρωμένων μαθημάτων με συνδυασμό γραπτού και προφορικού λόγου. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται, όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 8 περίπου ετών. Γι’ αυτό τον λόγο και οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους, ούτε να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις που ξεπερνούν την ηλικία τους και τις γνωστικές δυνατότητες τους.

Τέλος να σημειώσουμε ότι, ξεκινώντας μια ξένη γλώσσα σε τόσο μικρή ηλικία, ένα παιδί καταφέρνει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις ικανότητές του και γίνεται πολύ πιο εύκολο να την τελειοποιήσει, καθώς μεγαλώνει.

Πηγή:  govastileto.gr