Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το σημάδι της ημικρανίας που “κρύβει” εγκεφαλικό επεισόδιο

4 Αυγούστου 2014

Το σημάδι της ημικρανίας που “κρύβει” εγκεφαλικό επεισόδιο

 87c3f13d8c41cc4bceba4069597ddb3f_L

Μια νέα έρευνα από τα πανεπιστήμια του Μαϊάμι και του Κολούμπια έδειξε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες είναι πιο πιθανό να έχουν κάποιο μικρό εγκεφαλικό τραύμα και διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν “σιωπηλό” εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ημικρανίες.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, υποστηρίζουν ότι τα “σιωπηλά” εγκεφαλικά επεισόδια σχετίζονται με εγκεφαλικά τραύματα που έχουν προκληθεί από κάποιο θρόμβο που εμποδίζει την ροή του αίματος προς στον εγκέφαλο. Αποτελούν επίσης δείκτες επικινδυνότητας για εμφάνιση μελλοντικών μεγαλύτερων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 104 ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη, οι οποίοι είχαν ιστορικό ημικρανιών και τις αντιπαρέβαλλαν με τις περιπτώσεις 442 συμμετεχόντων που δεν είχαν κανένα ιστορικό ημικρανίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που υπέφεραν από ημικρανίες είχαν διπλάσια “σιωπηλά” εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ημικρανίες. Επίσης, διαπίστωσαν και για τις δύο ομάδες συμμετεχόντων, πως δεν υπήρχε αύξηση του όγκου της λευκής ύλης σε μικρές ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων, κάτι το οποίο έχει συσχετιστεί με την ημικρανία σε προηγούμενες έρευνες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θέτουν το ερώτημα αν η θεραπεία για την πρόληψη της σοβαρότητας και του αριθμού των ημικρανιών θα μπορούσε να μειώσει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: onmed.gr