Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Συνέντευξη με ένα ρομπότ -«Βραχυκύκλωσε» ο ρεπόρτερ που προσπάθησε να του κάνει ερωτήσεις [εικόνες]

5 Αυγούστου 2014

Συνέντευξη με ένα ρομπότ -«Βραχυκύκλωσε» ο ρεπόρτερ που προσπάθησε να του κάνει ερωτήσεις [εικόνες]

 robot-japon-660

«Ναι», «Οχι», «Ισως». Οι εφιαλτικές λέξεις για κάθε δημοσιογράφο που προσπαθεί να πάρει κάποια συνέντευξη. Κάθε μονολεκτική απάντηση είναι ένα χτύπημα για τον ρεπόρτερ που προσπαθεί μάταια να «ξεκλειδώσει» αυτόν που έχει απέναντί του, αλλά αντιμετωπίζει ένα… ρομπότ. Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Οπως μία συνέντευξη με ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα.

Αυτό το κατάλαβε για τα καλά ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο Αλαστερ Χίμερ  «γνώρισε» τον Pepper, το ρομπότ που παρουσιάστηκε στο Τόκιο και σύντομα θα πωλείται για 2.000 δολάρια. Αποφάσισε λοιπόν να του πάρει συνέντευξη. Μία ατυχής έμπνευση, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Οχι γιατί άκουσε μονολεκτικές απαντήσεις, αλλά επειδή το ρομπότ δεν σταματούσε να μιλάει!

«Οταν ένα ρομπότ ξεκινά τη συζήτηση με ένα κομπλιμέντο για το ενδυματολογικό γούστο σου, η προφανής αντίδραση είναι ένα… αλλήθωρο βλέμμα και ένα ορθάνοιχτο στόμα», παραδέχεται ο δημοσιογράφος στο άρθρο του για τη συνέντευξη που έγινε υπό το βλέμμα τριών μηχανικών.

Οι δυσκολίες στην επικοινωνία βέβαια εμφανίστηκαν γρήγορα. Οι ειδικοί συμβούλευσαν τον Χίμερ να περιμένει μέχρι τη στιγμή που τα «μάτια» του Pepper θα γίνονταν από πράσινα, μπλε. Αυτό θα σήμαινε πως τον ακούει.

«Αρχισα με μερικές εύκολες ερωτήσεις, αλλά απάντηση δεν πήρα. Αν με άκουγε, με αγνοούσε», γράφει ο ρεπόρτερ του AFP. «Υπενθύμισα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να περιμένω να γίνουν μπλε τα μάτια του. Δύσκολο πράγμα, έχανα την αυτοσυγκέντρωσή μου!», παραδέχεται και προσθέτει ότι μετά από 15 λεπτά ένιωθε σαν να ήταν… παντρεμένος 15 χρόνια με αυτό το μηχάνημα.

«Μου έπαιρνε αυτό συνέντευξη! Ή για να είμαι πιο ακριβής, με ανέκρινε. Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή. Αρχισα να ιδρώνω. Ημουν σίγουρος ότι θα βραχυκυκλώσω», ομολογεί στο κείμενό του. «Αν μου έδινες ένα καλύτερο όνομα, θα ήταν Hot Pepper ή Harry Pepper;», τον ρώτησε το ρομπότ. «Ε, δεν ξέρω, ίσως Harry Pepper», απάντησε ο δημοσιογράφος. «Μμμ, δεν θα μου άρεσε να πάω σε σχολή μαγείας. Το απορρίπτω!», τον κατακεραύνωσε ο Pepper, κάνοντας στον Χίμερ… πλακίτσα. Και η συζήτηση συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. «Μα τα πηγαίνουμε υπέροχα, έτσι δεν είναι;», πρόσθεσε ο Pepper για να τον αφήσει αποσβολωμένο.

Αυτό που… αποτελείωσε τον δημοσιογράφο όμως ήταν η συμβουλή του ρομπότ. «Ξύρισε το στήθος σου και βγάλε τα ρούχα σου για να μου μοιάζεις», του είπε. «Μα θα με συλλάβουν!», του απάντησε αποκαμωμένος ο δημοσιογράφος. «Πλάκα σου κάνω. Να ξαναέρθεις να παίξουμε!», τον αποχαιρέτισε το ρομπότ. Οσο για τον Χίμερ; Εφυγε τρέχοντας από το κτίριο. «Και από τότε δεν έχω κοιμηθεί καλά», παραδέχεται κλείνοντας το άρθρο του.

japon-pepper-robot-3_m

japon-pepper-robot-2_m

aldebaran-robot_m

Πηγή: iefimerida.gr