Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Golden Rice: Γνωρίστε το ρύζι που σώζει ζωές

7 Αυγούστου 2014

Golden Rice: Γνωρίστε το ρύζι που σώζει ζωές

7ccf6fd728ebc9ad6ca6298a84f65b7e_L

Το ίδρυμα Rockefeller σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει το «Golden Rice», έναν τύπο ρυζιού που, αν και δεν είναι ευρέως γνωστός, σώζει ζωές.

Σύμφωνα με έρευνα του 1992, που επικαλείται το «Businessinsider», 1,3 με 2,5 εκατ. παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν είχαν πρόσβαση σε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα.

Τα παιδιά, η διατροφή των οποίων είναι φτωχή σε βιταμίνη Α, κινδυνεύουν, εκτός από το να χάσουν τη ζωή τους και με τύφλωση.

Το «Golden Rise», όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, είναι καλύτερης ποιότητας πηγή για βιταμίνη Α ακόμα και από το σπανάκι, ενώ ένα μπολ από το «χρυσό ρύζι» παρέχει το 60% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α που χρειάζεται ένα παιδί.

Περίπου 250 εκατ. παιδιά παγκοσμίως έχουν έλλειψη βιταμίνης Α, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη αυτής της βιταμίνης, που πλήττει εκατομμύρια παιδιά και γυναίκες, ευθύνεται για περισσότερους θανάτους παιδιών από αυτά που πεθαίνουν από νάρκες, όλμους και πολεμικές συρράξεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «Golden Rise» θα μπορούσε να δώσει άμεση λύση σε πληθυσμούς του τρίτου κόσμου που πλήττονται από επισιτιστική κρίση και δεν έχουν πρόσβαση σε συμπληρώματα διατροφής, λόγω υψηλού κόστους.

Πηγή: onmed.gr