Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τι μπορεί να προκαλέσει μόλις ένα ποτήρι κρασί

8 Αυγούστου 2014

Τι μπορεί να προκαλέσει μόλις ένα ποτήρι κρασί

 32f55382bf61176a1236dede1489d4d0_L

Το κρασί είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα λίγα υγιεινά αλκοολούχα ποτά.

Σουηδοί ερευνητές προειδοποιούν όμως ότι ακόμη και η κατανάλωση με μέτρο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι μόλις ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άνοια.

Επίσης, ένα έως τρία ποτήρια αλκοόλ την ημέρα αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και συγκεκριμένα κολπικής μαρμαρυγής. Η πάθηση αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό, καθώς το αίμα δε διοχετεύεται ομαλά στην καρδιά κι έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σχηματιστεί θρόμβος.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει στην καρδιακή ανεπάρκεια. Συνδέεται επίσης με το Αλτσχάιμερ λόγω της μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Αν και αρκετές μελέτες έχουν στο παρελθόν υποδείξει ότι λίγο αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι Σουηδοί φαίνεται να διαφωνούν, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής παραμένει υψηλός.

Η μελέτη τους περιελάμβανε περίπου 80.000 άτομα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν έστω και λίγο κρασί ή καθαρό αλκοόλ ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τις αρρυθμίες.

Παραδόξως, η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δεν παρουσιάζει κάποια αντίστοιχη συσχέτιση μεταξύ αρρυθμίας και μπύρας.

Πηγή: onmed.gr