Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Ρωσία συμφώνησε με το Ιράν για τη πετρελαϊκή συναλλαγή παρά τις θελήσεις των ΗΠΑ

9 Αυγούστου 2014

Η Ρωσία συμφώνησε με το Ιράν για τη πετρελαϊκή συναλλαγή παρά τις θελήσεις των ΗΠΑ

cfbaa5b90efc6aac0022a51019f8bc33_M

Η Ρωσία συμφώνησε με το Ιράν για τη σύναψη μιας μεγάλης πετρελαϊκής και εμπορικής συναλλαγής η οποία θα επιτρέψει να μειωθεί στις χώρες αυτές η επίδραση των δυτικών κυρώσεων.
Την παραμονή οι πλευρές υπέγραψαν ένα πενταετές μνημόνιο συνεννόησης το οποίο προβλέπει την προμήθεια στο Ιράν του ρωσικού εξοπλισμού και προϊόντων κατανάλωσης ως αντάλλαγμα με το ιρανικό πετρέλαιο. Το έγγραφο υπέγραψαν ο επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάνδρ Νόβακ και ο Ιρανός ομόλογός του Μπιζάν Ναμντάρ Ζαγγανέ.

Όπως ανέφεραν στο ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας, εξετάζεται η συμμετοχή των ρωσικών εταιριών στα σχέδια στο έδαφος του Ιράν για την κατασκευή και ανασυγκρότηση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των δικτύων, καθώς και για τις προμήθειες στο Ιράν μηχανημάτων, εξοπλισμού και προϊόντων κατανάλωσης από τη Ρωσία. Ως αντάλλαγμα το Ιράν σκοπεύει να πωλεί στη Ρωσία το πετρέλαιό του στην πώληση του οποίου επιβλήθηκε το εμπάργκο εκ μέρους των χωρών της Δύσης. Συγκεκριμένες συμβάσεις και συμφωνίες μπορούν να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακυβερνητικής επιτροπής στις 9–10 Σεπτεμβρίου η οποία θα γίνει στην Τεχεράνη.

Η Ρωσία και το Ιράν έκαναν διαπραγματεύσεις για την συναλλαγή από το τέλος της περσινής χρονιάς, ενώ η Ουάσινγκτον ασκούσε στη Μόσχα σοβαρή πίεση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Στο Λευκό Οίκο φοβούνται ότι η συνεργασία στο πετρελαϊκό τομέα με τη Ρωσία να μειώσει για το Ιράν τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων και θα χαμηλώσει την πίεση στη Τεχεράνη στις τρέχουσες συνομιλίες με την G-6 για το καθεστώς του πυρηνικού προγράμματός του.

 

 

Πηγή: briefingnews.gr