Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Θεραπεύτηκαν οι δύο Αμερικανοί γιατροί από τον ιό Εμπολα

21 Αυγούστου 2014

Θεραπεύτηκαν οι δύο Αμερικανοί γιατροί από τον ιό Εμπολα

untitled-1--4-thumb-large

Ο γιατρός Κεντ Μπράντλι που προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό στη Λιβερία όπου εργαζόταν για τη φιλανθρωπική οργάνωση Samaritan’s Purse, αλλά και η Αμερικανίδα Νάνσι Ράιτμπολ ανάρρωσαν πλήρως και πήραν και εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έμορι της Ατλάντα, όπου είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία.

Ο Αμερικανός γιατρός νοσηλευόταν στην απομόνωση σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αφότου μεταφέρθηκε από τη Λιβερία στις αρχές του μήνα, μαζί με τη συνάδελφό του Νάνσι Ράιτμπολ. Και οι δύο είχαν προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό ενώ εργάζονταν σε κλινική λίγο πιο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας.

Η Νάνσι Ράιτμπολ, η Αμερικανίδα που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα ενώ φρόντιζε ασθενείς στην Αφρική, έχει πάρει ήδη εξιτήριο από το ίδιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ιεραποστολική οργάνωση SIM της οποίας είναι μέλος η Ράιτμπολ, η γυναίκα βγήκε από το νοσοκομείο την Τρίτη, 19 Αυγούστου και επανενώθηκε με τον σύζυγό της. Η οργάνωση δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται σήμερα η Ράιτμπολ, αναφέροντας μόνο ότι “ξεκουράζεται”.

Στον γιατρό Κεντ Μπράντλι, χορηγήθηκε ZMapp, ένα πειραματικό σκεύασμα το οποίο έχει δοκιμαστεί μόνο σε περιορισμένο αριθμό ασθενών μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη δυτική Αφρική.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά στη Λιβερία όπου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 576 θάνατοι.

Ο Έμπολα έχει ιδιαίτερα υψηλή θνησιμότητα και μεταδίδεται από σωματικά υγρά-ιδρώτα, αίμα, εμετό ή περιττώματα.

Πηγές:THE NEW YORK TIMES-  .kathimerini.gr