Ορθόδοξη πίστη

Παναγία Βαρνάκοβα και τα σύννεφα …υπακούουν

24 Αυγούστου 2014

Παναγία Βαρνάκοβα και τα σύννεφα …υπακούουν

Φωτο:.saint.gr

Φωτο:.saint.gr

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2001 έως την Άνοιξη  του 2002 έγινε η ανακαίνηση της βορειοδυτικής πτέρυγας της Ι. Μονής και αλλαγή στέγης. Μέσα σ’ έναν χειμώνα με αρκετά χιόνια και βροχές φτειάχτηκε η νέα τεράστια κεραμοσκεπή της Μονής! Γιατί ξαφνικά ένα πρωί είδαμεσωριασμένη κάτω τη σκεπή της Τραπεζαρίας και κουζίνας ολόκληρη.

Μία από αυτές τις ημέρες, ενώ η σκεπή ήταν μόνο με τα ξύλα, χωρίς καν το προστατευτικό πισσόχαρτο, απειλητικά σύννεφα φάνηκαν από τα δυτικά, από την κορυφογραμμή του άγι-Αρσένη. (Σημειωτέον ότι ο Άγιος Αρσένιος, που η σπηλιά του είναι  Ιερό  Εκκλησίας σήμερα, είναι ο ιδρυτής της Μονής και πρώτος  Ηγούμενος κατά το 1077μΧ). Συγχρόνως φυσούσε και ένας αρκετά δυνατός άνεμος από την ίδια κατεύθυνση. Όλα έδειχναν πως η βροχή ήταν αναπόφευκτη και πως η νέα σκεπή θα βρεχόταν και θα καταστρεφόταν, κι όχι μόνο αυτή αλλά και ό,τι υπήρχε μέσα στο Μοναστήρι (έπιπλα κλπ).

Πηγαίνοντας να δούμε τι γίνεται από τα δυτικά μπαλκόνια, είδαμε το εξής θέαμα: Τα σύννεφα, όταν έφθαναν στην κορυφογραμμή του λόφου, ενώ η κατεύθυνσή τους ήταν προς το Μοναστήρι, σαν να υπήρχε εκεί ένα απαραβίαστο σύνορο, έπαιρναν στροφή και ακολουθούσαν την κορυφογραμμή του άγι-Αρσένη, σαν να ήταν πρόβατα που τα «σελαγούσε» κάποιος αόρατος βοσκός. Στον εναέριο χώρο της Μονής δεν έμπαινε κανένα! Και δεν συσσωρεύονταν προς βορράν, αλλά χάνονταν. Ο ουρανός και προς τα εκεί παρέμενε αίθριος. Την εντυπωσιακή αυτή εικόνα την εφώτιζε μεγαλόπρεπα από πίσω ο ήλιος που έδυε.

«Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε…» Εις Σε υπακούουν και τα νέφη, διότι Σύ είσαι «ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις».

 

 

 

Πηγή: Θεομητορικά θαύματα στην Ι.Μ.Παναγίας Βαρνάκοβας, Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος, Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, Δωρίδα 2011. Σελ. 97-98