Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

Αν δεν μπορείτε να γίνετε πνευματικοί άνθρωποι, τουλάχιστον να γίνετε ευγενείς (Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης)

27 Αυγούστου 2014

Αν δεν μπορείτε να γίνετε πνευματικοί άνθρωποι, τουλάχιστον να γίνετε ευγενείς (Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης)

Φωτο:xristianos.gr

Φωτο:xristianos.gr

Ο πολύ πνευματικός πρώην ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγ. Όρους π. Αιμιλιανός έλεγε στους μοναχούς: «Αν δεν μπορείτε να γίνετε πνευματικοί άνθρωποι, τουλάχιστον να γίνετε ευγενείς».[1] Η παραπάνω σοφή συμβουλή ισχύει βεβαίως και για τους ανθρώπους που ζουν στον κόσμο, μια και το Ευαγγέλιο είναι κοινό για όλους. Εξαιρετικός συνάδελφος, φίλος του συγγραφέα, διηγήθηκε το εξής ταιριαστό με τα αμέσως παραπάνω περιστατικό: ο συγκεκριμένος καθηγητής συνηθίζει κάθε καλοκαίρι να επισκέπτεται φιλικό του ζευγάρι επίσης εκπαιδευτικών το οποίο παραθερίζει σε χωριό της παραλιακής Ναυπακτίας. Φέτος (2010) παρά το γεγονός ότι τους επισκέφτηκε δύο φορές δεν τους βρήκε, διότι απουσίαζαν λόγω σοβαρών υποχρεώσεων. Την επόμενη μόλις μέρα χτύπησε το κινητό τηλέφωνο του εν λόγω εκπαιδευτικού. Αφού έβαλε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου είδε στην οθόνη ότι ο αριθμός κλίσης ήταν άγνωστος. «Συγγνώμη, είστε ο κ. Π.; Μάλιστα. Να μας συγχωρείς που δεν καταφέραμε να σε συναντήσουμε, αλλά είχαμε σοβαρή υποχρέωση στην Πάτρα και γι’ αυτό απουσιάζαμε. Μα τι λέτε κ. Γ.; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι σαν να με φιλοξενήσατε. Νομίζω ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια για την ευγένεια του ζεύγους των εκλεκτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζήτησαν συγγνώμη για κάτι τόσο ασήμαντο, μια και σοβαρή υποχρέωση δεν τους επέτρεψε να φιλοξενήσουν τον φίλο και καλό τους συνάδελφο.[2]

 

 

Σημειώσεις

1. Ακουστική μαρτυρία του συγγραφέα από ομιλία του Αγιορείτου μοναχού Μωυσή στην Ιερά Μονή Αγ. Πάντων Τριταίας Αχαΐας (Άνοιξη 2010).

2. Προφορική μαρτυρία Π.Κ. (Αύγουστος 2010).

 

 

Πηγή: Σπυρίδων Ν. Γκουρβέλος· Φιλόλογος, Οι αρετές των Ελλήνων: Αξιοπρέπεια, φιλότιμο, καλοσύνη, λεβεντιά, παλληκαριά, φιλοξενία, υπομονή, Πάτρα 2011. Σελ. 33-34. .