Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Οι Τούρκοι μετατρέπουν σε ιμάμ χατίπ ιστορικό ελληνικό κτίριο

31 Αυγούστου 2014

Οι Τούρκοι μετατρέπουν σε ιμάμ χατίπ ιστορικό ελληνικό κτίριο

590_1ea54be463875c6dd5fcc37da2f232f4
Ένα ιστορικό κτίριο στην πόλη Ερντέκ της Τουρκίας, (Αρτάκη στα ελληνικά), το οποίο ήταν σχολείο τον 19ο αιώνα, μετατράπηκε σε ιμάμ-χατίπ, δηλαδή σε θρησκευτική επαγγελματική σχολή, αφού παρέμεινε αδρανό για 5 χρόνια.
Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Erdek Turizm, οι αρχές πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου καθώς και η τοπική εξουσία, ενέκριναν τη σχετική απόφαση για το κτίριο το οποίο ανακαινίστηκε το 2012.
Σύμφωνα με την Hürriyet Daily News, έγιναν προσπάθειες ώστε η σχολή να λειτουργήσει από αυτό το σχολικό έτος που ξεκινάει τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες αντιδράσεις ως προς το γεγονός ότι η ιστορική ταυτότητα του κτιρίου θα χαθεί.
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1879 από Έλληνες κατοίκους και αρχικά λειτούργησε ως σχολείο για ψαράδες. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως νοσοκομείο για τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πορεία λειτούργησε ως κανονικό σχολείο και τα τελευταία χρόνια, μέχρι και το 2007 όπου εκκενώθηκε, ήταν το δημοτικό σχολείο Ατατούρκ.
Τα ιμάμ-χατίπ αποτελούν καυτό θέμα στην Τουρκία ύστερα από τη νέα νομοθεσία που επιβάλει στις οικογένειες να γράφουν τα παιδιά τους σε θρησκευτικά λύκεια σε περίπτωση που αποτύχουν να προκριθούν σε ανώτερα ιδρύματα.
Τέλος, πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης στις 25 Αυγούστου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την μετατροπή του σχολείο σε ιμάμ-χατίπ.
Πηγές:Hurriyet-  thrakitoday.com