Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Nόσος Buerger : το κάπνισμα μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σε νέα ηλικία

2 Σεπτεμβρίου 2014

Nόσος Buerger : το κάπνισμα μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σε νέα ηλικία

B0F6C09B291D8C1AD6C6EC8A11E34B1BΗ νόσος Buerger ή αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα (thromboangeitis obliterans) είναι μία φλεγμονώδης αγγειοπάθεια που προσβάλει τα μικρά περιφερικά αγγεία (αρτηρίες και φλέβες) των κάτω και άνω άκρων.

Νίκος Παρασκευάς,
Αγγειοχειρουργός Ancien Chef de Clinique des Hôpitaux de Paris
 


Η πάθηση αυτή που σχετίζεται πάντοτε με το κάπνισμα είναι πιο συχνή στους άνδρες < 40-45 ετών αλλά μπορεί να παρουσιαστεί πιο σπάνια σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε γυναίκες.

Η νόσος Buerger είναι πιο συχνή στην Μέση και Άπω Ανατολή καθώς και στη Βόρεια Αφρική απ’ότι στην Ευρώπη.

Η φυσιοπαθολογία της νόσου δεν είναι απολύτως διευκρινισμένη αλλά υπάρχει άμεση συσχέτιση με το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο στα χέρια ή τα πόδια, άλγος ηρεμίας στα κάτω άκρα, έλκη στα δάκτυλα, φλεβικές θρομβώσεις που “μεταναστεύουν”. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποφυγή γάγγραινας και ακρωτηριασμού.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από το ιστορικό και την κλινική εικόνα σε συνδυασμό με μία απεικονιστική αγγειογραφία (κλασσική, αξονική ή μαγνητική) που δείχνει τη χαρακτηριστική απόφραξη των μικρών αγγείων.

Η θεραπεία ξεκινάει με την άμεση διακοπή του καπνίσματος-ακόμα και του παθητικού. Οι ασθενείς με νόσο Buerger πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να σταματήσουν δια παντός το κάπνισμα που αποτελεί γι αυτούς πραγματικό δηλητήριο.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τους αναστολείς ασβεστίου, την πεντοξυφυλλίνη και τις προσταγλανδίνες.

Η χειρουργική παράκαμψη ή η ενδοαυλική θεραπεία μπορεί ορισμένες φορές να κριθούν απαραίτητες-ανάλογα με την αρτηριακή βλάβη. Η οσφυική συμπαθεκτομή μπορεί επίσης να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς.

Πηγή:  protothema.gr