Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η εορτή του γενέσιου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο

8 Σεπτεμβρίου 2014

Η εορτή του γενέσιου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο

DSCN3176

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΝΗΡΗΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Με θρησκευτική ευλάβεια και  μεγαλοπρέπεια   την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014  παραμονή της εορτής η αγία μας Εκκλησία  εορτάζει  το Γενέθλιο της Θεοτόκου  και πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στην περιοχή Παναρήτι του Δήμου Ναυπλίας. Τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος Ιεροργούντος του πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Μητροσύλη  συμπαραστατούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως. Το παρών τους έδωσαν  ο Υφ/γος πολιτισμού και αθλητισμού Ι. Ανδριανός,ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος,  και οι τοπικές αρχές του Δήμου Ναυπλίου, κα.

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτρος το Γενέσιον της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιστορικό  ναό της Παναγίας  Ναυπλίου. Πρόκειται για ναό κόσμημα της πόλεως και αγαπητός σε όλο τον κόσμο ντόπιους και ξένους. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος ,οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας μέσα από τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου ,παιανιζούσης της Δημοτικής φιλαρμονικής του δήμου Ναυπλιέων. Το παρών του έδωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Ιώαννης Ανδριανός.

Δεν έχουμε γραφτή μαρτυρία ούτε κτιτορική επιγραφή με το έτος Ίδρυσης του Ι.Ναού της Παναγίας. Ό Λαμπρυνίδης (Ή Ναυπλία, ό.π.. ο. 129) υποθέτει ότι πρέπει να είναι ό πρωτεύων ορθόδοξος ναός του Ναυπλίου (επειδή ό “Άγιος Γεώργιος άνηκε στους καθολικούς) επί’ Ενετοκρατίας. Ή Παναγία έχει σχήμα βασιλικής χωρίς τρούλο. Ό νάρθηκας της πρέπει να έγινε μετά την Απελευθέρωση, όπως και το τριώροφο καμπαναριό της στη ΝΔ του πλευρά. “Ως σήμερα φροντισμένη με αγάπη ή Παναγία, αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο ωραία ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης. Στην απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας το 1696, στην ουσία μια απλή καταγραφή κατοικιών που διέμεναν οι οικογένειες των ενοριτών κάθε εκκλησίας, αναφέρεται ως η ενορία του παπά Βουρδούχα. Απογράφονται 12 οικογένειες συνολικού αριθμού ατόμων 46, όλες ξένων εποίκων.
Ο ίδιος ο ιερομόναχος Βουρδούχας σημειώνει για την εκκλησία του ότι : «έχει αυτή η εκκλησία ενωρία καλήβια 12 φτιασμένα εις τόπον αυθεντικόν και κάθωνται όλων ξένη»Η Παναγία του Ναυπλίου είναι συνδεδεμένη με το μαρτύριο του Ναυπλιέως Νεομάρτυρα Αναστασίου που οι Τούρκοι τον βασάνισαν για την πίστη του στο Χριστό την πρώτη Φεβρουαρίου του 1655, στην ελιά που υπάρχει ακόμα στη βορινή πλευρά του ναού. Στον περίβολο της ιστορικής αυτής ελιάς, αλλά και από τον άμβωνα του ναού κήρυττε ο μεγάλος κεφαλλονίτης εκκλησιαστικός ρήτορας Ηλίας Μηνιάτης 1708-1714. Πίσω από την αψίδα του ιερού βρίσκονται τα μνήματα του Ιερέως του ναού Καμαριώτη και της μητέρας του πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλλέτη.

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_17

DSCN3186

DSCN3191

DSCN3183

DSC01439

DSC01438

DSC01437

DSC01434

DSC01428

DSC01426

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_3

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_10

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_9

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_8

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_7

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_6

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_5

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_4

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_1

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_16

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_15

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_14

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_13

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_12

NAUPLIO_EORTHGENESIOU_11

Πηγή: Ευάγγελος Μπουγιώτης-  PHOTO STUDIO B&G ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ