Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κίνδυνος για… τσουνάμι στις Αλπεις – Τι δείχνουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα για τις λίμνες

12 Σεπτεμβρίου 2014

Κίνδυνος για… τσουνάμι στις Αλπεις – Τι δείχνουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα για τις λίμνες

alpes-660
Περίπου 1.500 χρόνια πριν μια τεράστια πλημμύρα στη Γενεύη σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της: ανθρώπους, σπίτια, εκκλησίες και για πολλά χρόνια οι ερευνητές έψαχναν να καταλάβουν την αιτία.

Ωσπου τον Οκτώβριο του 2012, επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ελβετικές Αλπεις επλήγησαν από ένα είδος τσουνάμι λίμνης που προκλήθηκε από μια τεράστια κατολίσθηση της πλαγιάς ενός βουνού στον ποταμό Ροδανό ο οποίος καταλήγει στη λίμνη της Γενεύης.

Τότε, το συμπέρασμα των επιστημόνων είχε αμφισβητηθεί αρκετά από άλλη μερίδα ερευνητών, ωστόσο σήμερα το θέμα επανέρχεται, καθώς υπάρχει κίνδυνος η Λουκέρνη και η Γενεύη να κινδυνεύουν ακόμα και σήμερα από τσουνάμι μπροστά στο ενδεχόμενο νέων κατολισθήσεων.

Μάλιστα,σύμφωνα με μελέτη που παρουσιπάστηκε στις 18 Αυγούστου σε συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ιζηματολόγων στη Γενεύη, συνολικά πέντε μεγάλα τσουνάμι είναι πιθανό να έχουν σημειωθεί στη λίμνη της Γενεύης τα τελευταία 4.000 χρόνια. Άλλα προκλήθηκαν από κατολισθήσεις, άλλα από την κατάρρευση των υποβρύχιων πλαγιών που συγκεντρώνουν τα ιζήματα του ποταμού Ροδανού.

Με τις ανησυχητικές ενδείξεις να συσσωρεύονται, το καντόνι του Νίντβαλντεν στην Ελβετία αναγνώρισε επίσημα τον κίνδυνο στη λίμνη της Λουκέρνης και σχεδιάζει πλάνο απομάκρυνσης του πληθυσμού σε μια τέτοια περίπτωση. Οι Άλπεις δεν είναι ιδιαίτερα σεισμογόνος περιοχή, πλήττονται όμως από σεισμούς των 6 βαθμών περίπου μια φορά ανά 1.000 χρόνια.

Πηγή: iefimerida.gr