Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Ηλεκτρονική μύτη» για το άσθμα

16 Σεπτεμβρίου 2014

«Ηλεκτρονική μύτη» για το άσθμα

child-using-inhaler-465x310

Το άσθμα τείνει να γίνει νέα μάστιγα στον παιδικό πληθυσμό, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες ως προς την αντιμετώπισή του. Ένα νέο διαγνωστικό “εργαλείο”, το οποίο είναι τμήμα του U-BIOPRED Project έρχεται με τη βοήθεια των ερευνητών του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ να βοηθήσει στη διάγνωση των υποκατηγοριών άσθματος στα παιδιά.

Χαρακτηρίστηκε ως «Ηλεκτρονική Μύτη» και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας ERS. Για τη μελέτη των ηλεκτρονικών μυτών οι επιστήμονες πήραν δείγματα εκπνεόμενου αέρα από 106 παιδιά με άσθμα ή συριγμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικές υπο-ομάδες.

Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές θα κατηγοριοποιήσουν αυτές τις διαφορετικές συστάδες σε φαινοτύπους και στην αποκάλυψη των υποκείμενων παθοφυσιολογικών οδών αυτών των μικρότερων υπο-ομάδων του άσθματος. Έτσι η ερευνητική κοινότητα θα είναι σε θέση να εστιάσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες άσθματος εφαρμόζοντας πλέον εξατομικευμένη θεραπεία σε κάθε ασθενή.

Πηγές: naftemporiki.gr- ikypros.com