Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα με… θερμόμετρο

21 Σεπτεμβρίου 2014

Διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα με… θερμόμετρο

a3d6f55c801da90ac53eba7a971b9d8f_L

 

Οι γιατροί θα μπορούν ίσως στο μέλλον να εντοπίζουν τον καρκίνο του πνεύμονα χρησιμοποιώντας μόνο ένα θερμόμετρο, το οποίο θα μετρά θερμοκρασία του εκπνεόμενου αέρα.
Σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν νέες, μη επεμβατικές μέθοδοι διάγνωσης αυτής της μορφής καρκίνου, ερευνητές από την Ιταλία ανακοίνωσαν ότι η θερμοκρασία της αναπνοής είναι ενδεικτική της ύπαρξης όγκου στους πνεύμονες.
Σε έκθεση που παρουσίασαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φότζια αναφέρουν ότι από τους 82 ασθενείς που παρουσίαζαν ανησυχητικές ενδείξεις για καρκίνο του πνεύμονα βάσει ακτινογραφίας, όσοι έλαβαν αργότερα επίσημη διάγνωση παρουσίαζαν και υψηλότερες θερμοκρασίες στον εκπνεόμενο αέρα.
Αν και είναι αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία της αναπνοής, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως οι μετρήσεις ήταν υψηλότερες στους καπνιστές και σε όσους ο καρκίνος βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.
Πρόκειται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες και δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα, καθώς γίνονται εντατικές προσπάθειες εξεύρεσης νέων τεχνικών διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, χωρίς να απαιτείται βιοψία των ιστών.

Πηγή: onmed.gr