Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Βυζαντινό μουσείο θα λειτουργήσει στην Τάλα

22 Σεπτεμβρίου 2014

Βυζαντινό μουσείο θα λειτουργήσει στην Τάλα

Η παλιά εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που θα γίνει το μουσείο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Η παλιά εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που θα γίνει το μουσείο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Περί τα τέλη Νοεμβρίου η λειτουργία του

Βυζαντινό μουσείο θα λειτουργήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου στην παλιά εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, στην κοινότητα Τάλας, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, λέγοντας ότι το μουσείο θα τιμά όχι μόνο την κοινότητα αλλά και ολόκληρη την Πάφο.

Πολύ σύντομα, είπε, θα τελεστεί θεία λειτουργία στην εκκλησία για τη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης, στις 25 Νοεμβρίου, και θα λειτουργήσει το μουσείο με διάφορα εκθέματα, μερικά από αυτά βρίσκονται στο χωριό, ενώ άλλα είναι δωρεές φίλων και αφορούν επτά εικόνες του 18ου και 19ου αιώνος. Άλλες επτά εικόνες, είπε ο Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του στην Πάφο, προέρχονται από τις εκατοντάδες που φυλάσσονται από την Αρχιεπισκοπή στα υπόγεια.

Αυτές, εξήγησε, θα τις δανειστεί το χωριό, η Αγία Αικατερίνη δηλαδή και θα είναι περιουσία της Αρχιεπισκοπής αλλά θα εκτίθενται στην κοινότητα. Εκτίμησε δε πως με την τοποθέτησή τους στο βυζαντινό μουσείο θα συντηρούνται συνεχώς.

Ευχήθηκε τέλος να υπάρξει χώρος προκειμένου να εκτεθούν όλες οι εικόνες που υπάρχουν στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής γιατί – όπως είπε – όταν δεν εκτίθενται καταστρέφονται.

Πηγή: kathimerini.com.cy-Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ