Γενικά ΘέματαΘεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Επιστολή σε κάποιον αδελφό, πνευματικά ασθενέστερο

11 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή σε κάποιον αδελφό, πνευματικά ασθενέστερο

CalmSea_Farben_angepasst-620x413

Επιστολή σε κάποιον αδελφό, πνευματικά ασθενέστερο, που τον βασάνιζαν διάφοροι λογισμοί, για όσους οικονομούσαν τις ανάγκες του
Αββά Δωροθέου έργα ασκητικά

Στο Όνομα του Ιησού Χριστού. Αδελφέ μου, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα πάνω στον αδελφό μας. Γιατί το κακό που έγινε πρέπει να το ξεπεράσουμε και να το καταπιούμε με αγάπη. Κανείς δεν μπορεί να πει στον πλησίον: «Γιατί δεν με αγαπάς»; Αλλά αυτός με πράξεις αγάπης ελκύει τον πλησίον και τον προκαλεί να τον αγαπήσει. Σχετικά δε με τις σωματικές και υλικές ανάγκες, αν κάποιος είναι άξιος ν ἀναπαυτεῖ, ακόμα και σε καρδιά Σαρακηνών δίνει πληροφορία ο Θεός να τον ελεήσουν ανάλογα με τις ανάγκες του.
Αν όμως δεν είναι άξιος η δεν είναι για το συμφέρον της ψυχής του να παρηγορηθεί στον καιρό της δοκιμασίας του, τότε και αν ακόμα δημιουργήσει καινούριο ουρανό και καινούρια γη, δεν θα βρει ανάπαυσή1. Πάνω σ αὐτό που λες, ότι δηλαδή δίνεις βάρος στους αδελφούς, είναι σαν να ομολογείς το δικαίωμά σου. Γιατί κανένας δεν μπορεί να πει ότι βαραίνει τον πλησίον του, που θέλει να σωθεί, όταν του δίνει την ευκαιρία να εκτελέσει την εντολή του Θεού. Όποιος μισεί όσους τον προσβάλλουν, μισεί την πραότητα. Όποιος αποφεύγει αυτούς που τον στενοχωρούν, αποφεύγει την ανάπαυσή του «εν Χριστώ». Ο φιλάνθρωπος Θεός να μας σκεπάσει με τη Χάρη Του, παιδί μου, με τις ευχές των αγίων. Αμήν.

 

Τω Θεώ πρέπει κάθε δόξα τιμή και προσκύνηση,
τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων.
Αμήν!

Από το βιβλίο: «Αββά Δωροθέου έργα ασκητικά» (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΣΤ σελ. 427)
Εκδόσεις «ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ»,
Ιερά Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα
1Αβ. Ποιμ. P.G. 65, 333.

 

Πηγή: hristospanagia3.blogspot.gr