Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το σκόρδο ως γιατροσόφι για την υψηλή πίεση: Μύθος ή αλήθεια;

14 Οκτωβρίου 2014

Το σκόρδο ως γιατροσόφι για την υψηλή πίεση: Μύθος ή αλήθεια;

127651b0833fb4bf3e7416c8e4a32403_L

Οι υπερτασικοί το αγαπούν και οι υποτασικοί το αποφεύγουν. Παραδοσιακά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί ως γιατροσόφι για όσους έχουν υψηλή πίεση, υπάρχει όμως κάποια δόση αλήθειας πίσω από τις φημολογούμενες ευεργετικές του ιδιότητες;
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension καταδεικνύει ότι το σκόρδο έχει ήπια μόνον επίδραση στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η έρευνα βασίστηκε σε εκτενή ανάλυση εννέα παλαιότερων κλινικών δοκιμών.
«Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν πως το σκόρδο ρίχνει την πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς, όμως η επίδρασή του είναι παροδική και δεν έχουν πραγματοποιηθεί αξιόπιστες, εκτενείς μελέτες που να το επιβεβαιώνουν», δηλώνει ο Δρ Άλεν Νόρντμαν από το Ινστιτούτο Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιο-Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία.
Η υπέρταση ευθύνεται για το 50% των θανάτων από εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια, σημειώνουν ο Νόρντμαν και οι συνάδελφοί του στη μελέτη τους, συμπληρώνοντας πως αρκετοί ασθενείς αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακα για την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησής τους.
Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, πολλοί από αυτούς στρέφονται σε «θεραπείες» όπως οι κάψουλες σκόρδου, η αποτελεσματικότητά τους όμως δε φαίνεται να είναι σημαντική.

Πηγή: onmed.gr