Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τέλος εποχής για τη θρυλική ομογενειακή εφημερίδα της Πόλης

16 Οκτωβρίου 2014

Τέλος εποχής για τη θρυλική ομογενειακή εφημερίδα της Πόλης

apogefmatini_konstantinoupoli

Κλείνει τα γραφεία της η τελευταία ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, η «Απογευματινή», ύστερα από 90 χρόνια λειτουργίας στον ίδιο χώρο. Ο εκδότης της, Μιχάλης Βασιλειάδης, παρόλα αυτά, ορκίστηκε να συνεχίσει την έκδοση, εργαζόμενος κατ’ οίκον, μένοντας πιστός στους 600 Έλληνες της Πόλης συνδρομητές του.

«Όσο είμαι ζωντανός θα αντιστέκομαι. Την ώρα αυτή μια χούφτα άνθρωποι πολεμούν εναντίον χιλιάδων. Πως εγώ μπορώ να μην συνεχίζω να αντιστέκομαι», είπε ο 75χρονος Έλληνας, αναφερόμενος στα γεγονότα του Κομπάνι.

Η «Απογευματινή» είχε κυκλοφορία πολλών δεκάδων χιλιάδων φύλλων ημερησίως, όσο η ελληνική κοινότητα της Πόλης άκμαζε. «Μέχρι το 1964 υπήρχαν 90.000 Έλληνες στην Πόλη, που μπορούσαν να συντηρήσουν μια εφημερίδα. Όμως μετά τους νόμους που ψήφισε η Τουρκία οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να φύγουν», είπε ο αγέρωχος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη του στην τουρκική «Χουριέτ».

Ο ίδιος πρότεινε τη μετατροπή των γραφείων της εφημερίδας σε μουσείο ελληνικού τύπου στην Πόλη. Μάλλον όμως η πρότασή του δύσκολα θα εγκριθεί από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες άλλωστε φρόντισαν να τρέψουν σε φυγή την ελληνική κοινότητα της Πόλης.

 

 

Πηγή: defence-point.gr