Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πατριάρχης Ειρηναίος: «Ισχυρή η φιλία με τους αδελφούς Ελληνες» (ΦΩΤΟ)

19 Οκτωβρίου 2014

Πατριάρχης Ειρηναίος: «Ισχυρή η φιλία με τους αδελφούς Ελληνες» (ΦΩΤΟ)

1serbias-koimitirio7
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Πατριάρχης Σερβίας, κ.κ. Ειρηναίος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο σέρβικο τομέα του Συμμαχικού Στρατοπέδου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Παναγιώτατος έστειλε μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Θεσσαλονίκη, ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε τη μνήμη των 7.500 Σέρβων στρατιωτών που «έπεσαν» κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ.κ. Ειρηναίος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.Βαρνάβα, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται εντός της νεκρόπολης. Μαζί του, έψαλαν και μέλη σέρβικης χορωδίας.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρέσβης της Σερβίας και σύσσωμα τα μέλη αυτού, καθώς και πολύς κόσμος.

Στην ομιλία του, ο κ.κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε εκτενώς στα θύματα που μέτρησε η Σερβία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τόσο στην Ελλάδα όσο και άλλα κράτη και έστειλε μήνυμα ειρήνης.

«Είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς που πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα», είπε αρχικά και συνέχισε: «Οι σχέσεις με τον αδελφικό ελληνικό λαό είναι ισχυρές όπως και όλες αυτές οι αξίες που κάνουν τη φιλία να αξίζει. Εμείς που ζούμε πρέπει να συνεχίσουμε την παράδοση και ο κόσμος να είναι κοντά στην Εκκλησία».

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όπου ο Παναγιώτατος τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου της 3ης τάξης τον υπερήλικα φύλακα του νεκροταφείου, τον Τζόρτζι Μιχαήλοβιτς, που όπως είπε ο Πατριάρχης Σερβίας: «Βρίσκεται εδώ και φροντίζει τα κοιμητήρια, ενώ ξέρει ακόμη και τα ονόματα όσων είναι θαμμένοι».

Τέλος, ο κ.κ. Ειρηναίος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου, ενώ ευλόγησε τους πιστούς ανάμεσά τους και πολλούς Σέρβους που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

1serbias-koimitirio9

1serbias-koimitirio8

1serbias-koimitirio7

1serbias-koimitirio7-exo (2)

1serbias-koimitirio5

1serbias-koimitirio39

1serbias-koimitirio37

1serbias-koimitirio34

1serbias-koimitirio30

1serbias-koimitirio26

1serbias-koimitirio24

1serbias-koimitirio23

1serbias-koimitirio2

1serbias-koimitirio14

1serbias-koimitirio11

1serbias-koimitirio

581facc93709416238c2cb0aff4b3545_L

Του Γιώργου Νταλιάρη

Πηγή: agioritikovima.gr