Γενικά Θέματα

Λαγωνικό με δυνατότητα όσφρησης ηλεκτρονικών συσκευών

20 Οκτωβρίου 2014

Λαγωνικό με δυνατότητα όσφρησης ηλεκτρονικών συσκευών

H Σέλμα και άλλο ένα λαμπραντόρ με το όνομα Θορώ εκπαιδεύτηκαν να ανιχνεύουν τη μυρωδιά του χημικού στα χέρια ανθρώπων, σε μεταλλικά κουτιά, και σε ρουχισμό.

H Σέλμα και άλλο ένα λαμπραντόρ με το όνομα Θορώ εκπαιδεύτηκαν να ανιχνεύουν τη μυρωδιά του χημικού στα χέρια ανθρώπων, σε μεταλλικά κουτιά, και σε ρουχισμό.

Ένα σκυλί ράτσας λαμπραντόρ βρίσκεται στην υπηρεσία της αστυνομίας της πολιτείας του Κονέκτικατ με αντικείμενο τον εντοπισμό ηλεκτρονικών συσκευών.

Το σκυλί με το όνομα Σέλμα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τη μυρωδιά συσκευών όπως λάπτοπ, ψηφιακές κάμερες και δίσκους USB, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση παράνομων υλικών.

Η Σέλμα αρχικά απέτυχε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της ως σκυλί-οδηγός για άτομα με προβλήματα όρασης, όμως βρήκε νέο αντικείμενο ανιχνεύοντας τα χημικά που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές συσκευές αποθήκευσης.

Ένας από τους λόγους εκπαίδευσης της Σέλμα είναι η καλύτερη αντιμετώπιση κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή της.

Η Σέλμα εκπαιδεύτηκε από τον βετεράνο εκπαιδευτή Τζακ Χάμπαλ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εκπαίδευσε σκυλιά να ανιχνεύουν εμπρησμούς το 1986. Ο Χάμπαλ συνέλεξε κυκλώματα, σκληρούς δίσκους και στικάκια USB και εντόπισε την πιο κοινή χημική ουσία που περιέχουν.

Στη συνέχεια η Σέλμα και άλλο ένα λαμπραντόρ με το όνομα Θορώ εκπαιδεύτηκαν να ανιχνεύουν τη μυρωδιά του χημικού στα χέρια ανθρώπων, σε μεταλλικά κουτιά, και σε ρουχισμό. Τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν επίσης να αγνοούν τη μυρωδιά του φαγητού και του καφέ, που κατά κανόνα αποσπούν εύκολα την προσοχή τους.

Από την πρώτη της αποστολή τον Οκτώβριο του 2013 και μετά, η Σέλμα έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 50 εντάλματα έρευνας σε αποστολές της τοπικής και πολιτειακής αστυνομίας, αλλά και του FBI. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν όταν συνεισέφερε στην ανακάλυψη αποδείξεων για μια υπόθεση ανθρωποκτονίας όπου ο θύτης αναζήτησε διαδικτυακά πληροφορίες για όπλα.

Η επιτυχία της Σέλμα σε άλλες υποθέσεις, όπως στην εύρεση ηλεκτρονικών εγγράφων για την απόδειξη υπόθεσης απάτης, οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση από άλλες υπηρεσίες, με συνέπεια να ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση πέντε νέων σκύλων.

Με τη σειρά του ο Χάμπαλ προσπαθεί τώρα να καθορίσει τα μοναδικά χημικά στοιχεία που βρίσκονται σε οθόνες υγρών κρυστάλλων για να βελτιώσει περαιτέρω την εκπαίδευση της Σέλμα και των άλλων σκυλιών.

Πηγή:  naftemporiki.gr