Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα οφέλη της ρίγανης στην υγεία μας!

24 Οκτωβρίου 2014

Τα οφέλη της ρίγανης στην υγεία μας!

ad8abd906e9db808d60283426e7d28b7_LΜία ουσία που περιέχεται στη ρίγανη και ονομάζεται καρβακρόλη έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τον ιό που κατ’ εξοχήν ευθύνεται για τις χειμερινές «ιώσεις στο στομάχι», όπως προέκυψε από τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας» (JAM).
Συγκεκριμένα, η ουσία αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά τον νοροϊό, ο οποίος αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε μικρούς και μεγάλους, καταστρέφοντας το εξωτερικό πρωτεϊνικό περίβλημά του, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευάλωτος στα απολυμαντικά.
Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ενημερωτικό δελτίο του, ο νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο ή ακόμα και με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτάρνισμα, αλλά συνήθως μεταδίδεται από τα μολυσμένα τρόφιμα και το νερό.
Έχει επίσης την ικανότητα να επιβιώνει σε άψυχες επιφάνειες έως και 3 εβδομάδες, ενώ απαιτείται πολύ μικρός αριθμός ιών (10-100 ιϊκά σωματίδια) για να αρρωστήσει κάποιος. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η καλή απολύμανση των επιφανειών και το καλό πλύσιμο των χεριών.
Όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί από νοροϊό, συνήθως αρρωσταίνει μέσα σε 24-48 ώρες, εκδηλώνοντας ναυτία, εμέτους, διάρροια (χωρίς αίμα), κακουχία, πόνους στους μυς (μυαλγία) και στην κοιλιά, και πυρετό.
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ξαφνικά και διαρκούν από 12-60 ώρες, ενώ το περίπου 10% των ασθενών χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πηγή: onmed.gr